Zoeken naar oplossingen om terrassen op de Roode Steen permanent uit te breiden

Commissievergadering 14 februari

HOORNGIDS HOORN | In de tijd van de coronapandemie is er op een paar plaatsen in Hoorn een uitbreiding van de horecaterrassen op het Kerkplein en de Roode Steen toegestaan. Het college stelt voor die vanaf de zomer van dit jaar permanent toe te staan, maar dan wel in iets gewijzigde vorm.

Drie vertegenwoordigers van een horecagelegenheid op de Roode Steen vragen naar snelle duidelijkheid over de plannen. Dit omdat er ook snel een investering voor terrasmeubilair geplaatst zou moeten worden.

In een viertal mogelijkheden worden invullingen van het plan beschreven. Er lijkt een voorkeur te zijn voor de vierde mogelijkheid op de Roode Steen, waarin wordt gesproken over drie gedeeltes vast terras met de mogelijkheid om tussen de terrassen door te lopen.

Alle fracties juichen het toe wanneer de terrassen worden uitgebreid als vaste terrassen. DRP ziet dit graag ook toegestaan aan horecagelegenheden op andere plekken in de stad. Er is nog geen overeenstemming over een van de varianten.

Wethouder Arthur Helling is blij met de gemaakte opmerkingen en suggesties. Variant vier zou een toekomstig scenario kunnen zijn. In die variant is de toegang voor auto’s niet mogelijk. De ingekleurde vlakjes in de foto’s moeten niet worden bekeken als vaststaand op de centimeter. Hij meent wel dat er een deel openbaar gebied moet blijven. De nu bestaande terrassen op andere plekken blijven bestaan. Het gaat nu over extra terrasruimte. De coronaterrasjes in smalle ruimtes zullen niet terugkomen. Er wordt wel gewaakt voor verrommeling van de publieke ruimte. Bij herinrichting wordt wel gedacht aan meerjarige afspraken.

Het terrassendossier is ook een zaak voor wethouder René van Assendelft. Hij meldt de start van een werkgroep die bekijkt hoe de afsluiting van de Roode Steen geregeld moet worden. Er moet naar oplossingen voor de bestrating worden gezocht, die dan moet veranderen. Er zitten nog veel haken en ogen aan. Met name variant nummer vier is hierdoor een variant die niet meteen kan worden gekozen. Hij gaat er wel van uit dat niet pas aan het verbouwen van het plein wordt begonnen wanneer het Westfries Museum net klaar is, zodat museumbezoek gewoon te doen is.  

Wethouder Assendelft over afsluiting Roode Steen Wethouder Assendelft over afsluiting Roode Steen