Provincie geeft 3 ton voor industrieterrein Hoorn 80

ingevoerd op 30-5-2006

Om bestaande bedrijventerreinen beter bereikbaar, goed ingericht en veilig te houden heeft de provincie Noord-Holland 20 projecten aangewezen die in aanmerkingen komen voor een subsidie. Voor de aanpak van Hoorn 80 heeft de provincie ruim 3 ton over. 

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben hiervoor €  5,6 miljoen beschikbaar gesteld.
Het gaat om 9 grote projecten die zich richten op herstructurering en innovatief ruimtegebruik en om 11 projecten gericht op onderzoek en procesmanagement. Vrijwel alle ingediende projecten in 2006 komen in aanmerking voor subsidie.

De 9 grote projecten die in aanmerking komen voor subsidie zijn:

Herstructurering noordoosthoek Waarderpolder Haarlem
Herstructurering Spoorzicht te Nieuw Vennep
Herstructurering bedrijventerrein Hoorn ‘80
Herstructurering bedrijventerrein De Weeren, Zwanenburg , herontwikkeling Byk-terrein
Revitalisering Bedrijventerreinen Molletjesveer en Assendelft-Noord
Duurzaam compact bedrijventerrein in Velserbroek
Herstructurering bedrijventerrein Oosterzij te Heiloo
Duurzame energiemaatregelen bij de NDSM-werf te Amsterdam
Herstructurering Polderweggebied te Amsterdam

De 11 projecten die in totaal € 562.286,- ontvangen voor het verrichten van onderzoek of procesmanagement zijn : ontwikkelen regiovisie bedrijventerreinen Gooi en Vechtstreek, procesmanagement Spoorzicht, procesmanagement en onderzoek Hoorn ’80,  Weesp Noord, Zaanstad Molletjesveer en Assendelft, haalbaarheidsonderzoek Isaac Baarthaven, Oosterzij Heiloo, Riekerploder Amstardam, Polderweggebied en onderzoek ‘Bomen voor Bedrijfsleven’ Amsterdam.
Het geld wordt door de provincie gereserveerd in het kader van de regeling Herstructurering en Innovatief Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen in Noord-Holland, kortweg HIRB genoemd. Met deze regeling geeft de provincie invulling aan het beleid om in eerste instantie te voorzien in de behoefte aan bedrijventerreinen door bestaande terreinen opnieuw in te richten, beter bereikbaar te maken en te zorgen voor veiligheid en onderhoud. De doelstelling van het subsidieprogramma is : herstructurering van 1.000 ha bedrijventerrein met 15% ruimtewinst, waarbij 10% van de middelen moet worden ingezet op duurzame maatregelen bijvoorbeeld warmte/koude opslag en hergebruik van de restwarmte.

Met de 9 projecten gericht op fysieke maatregelen wordt 237,5 ha bedrijventerrein geherstructureerd, met 10,7% ruimtewinst. 10,6% van de bijdrage wordt besteed aan duurzame maatregelen.
Tegenover het totaalbedrag van € 5,6 miljoen dat de province reserveert aan subsidie staat een hoge investering van meer dan 40 miljoen euro van gemeenten, bedrijfsleven en andere instanties.
Volgend jaar kunnen er voor 1 maart opnieuw projecten worden ingediend. Alle indieners ontvangen zo spoedig mogelijk schriftelijk bericht van de provincie.
Meer informatie over HIRB vindt u op www.noord-holland.nl onder subsidieloket.