Maatwerk voor kringloopwinkels voor (her)storten van goederen

21-02-2023

HOORNGIDS HOORN | De kringloopwinkels in de gemeente Hoorn, met uitzondering van Noppes, lopen tegen de belemmerende factor aan dat zij moeten betalen voor het (her)storten van goederen. In 2019 is er al een motie door de gemeenteraad aangenomen om met de kringloopwinkels in gesprek te gaan en te zoeken naar maatwerk en de belemmerende factoren weg te nemen.

In een rondgang langs de verschillende kringloopwinkels blijkt dat er in de zomer van 2022 door de gemeente een gesprek is geweest met de verschillende kringloopwinkels en dat er vervolgens nog een uitvraag is gedaan om hoeveel goederen dit dan op jaarbasis zou zijn. Inmiddels is er alweer geruime tijd overheen gegaan en is er nog geen uitsluitsel gekomen, dan wel een oplossing gevonden voor dit probleem.

Belangrijke rol
De kringloopwinkels in de gemeente Hoorn spelen een belangrijke rol op het gebied van het hergebruik van goederen en het reduceren van afvalstromen. Daarnaast vervullen ze een sociale rol als winkel voor mensen met een klein budget, als ontmoetingsplek, werkplek voor vrijwilligers, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders en daarmee sluiten ze aan bij het sociale beleid van onze gemeente en zijn ze de verbindende factor tussen de circulaire economie en het sociaal domein.

Vragen ChristenUnie
Vanwege het belang van de kringloopwinkels en het uitblijven van een aangedragen oplossing door de gemeente Hoorn heeft gemeenteraadslid Kees Maas van ChristenUnie onderstaande vragen ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.
1. Bent u het met ons eens dat de kringloopwinkels een rol spelen in de verbindende factor tussen de circulaire economie en het sociaal domein?
2. Wat is de reden dat er nog geen oplossing voor dit probleem is gevonden aangezien dit probleem al jaren bekend is bij de gemeente ten aanzien van de kringloopwinkels en al langere tijd met de partijen in gesprek is?
3. Welke oplossing kan worden geboden aan de kringloopwinkels?
4. Wanneer kunnen de kringloopwinkels een terugkoppeling verwachten of er een oplossing komt voor het (her)storten van goederen?

Dorcas kringloopwinkel Dorcas kringloopwinkel