Hoorn zoekt naar inclusiebeleid (+ radio interview met Youssef Nassiri (PvdA)

Commissievergadering 21 februari

HOORNGIDS HOORN | In Hoorn bestaat de behoefte aan een nieuw inclusiebeleid, opdat niemand wordt buitengesloten of gediscrimineerd. Voor de periode van 2023 tot en met 2026 moet dat beleid worden uitgewerkt voor een Locale Inclusie Agenda. De raad denkt mee over de onderwerpen: bestaanszekerheid en kansengelijkheid, discriminatie en racisme, Hoorn als regenbooggemeente, toegankelijkheid en Safe Streets. Dit komt overeen met de landelijke aandacht voor dit onderwerp en met het coalitieakkoord.

 

Youssef Nassiri, commissielid PvdA, over het Hoornse inclusiebeleid

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (2.45 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Youssef Nassiri 21 febr 2023.mp3)

 

Als iedereen in Hoorn zichzelf kan zijn, zijn we echt inclusief, zei Matthijs Koster (CDA-Hoorn). Het is belangrijk om ook waar te maken wat we nastreven. Dat wordt door meer fracties onderstreept. Youssef Nassiri (PvdA Hoorn) schildert een inclusieve maatschappij waarin voor ieder een gelijkwaardige plek bestaat en hij hoopt dat dit in Hoorn wordt waargemaakt. Liz Delcour (Sociaal Hoorn) wil graag concrete voorstellen zien. Menno Jas (DRP) vindt dat de maatschappij dat zelf regelt en beleid dus niet nodig is. Hij hekelt de huidige vriendjespolitiek waarbij bepaalde groepen subsidies opstrijken. Debbie Katers (Liberaal Hoorn) ziet heil in goede samenwerking van alle groepen, maar het beheersen van de Nederlandse taal ziet zij als voorwaarde. Guido Breuker (ÉénHoorn) benadrukt dat armoede de voornaamste reden is voor uitsluiting en ongelijke kansen. Daar moet de ambitie voor inclusie liggen. Cedric Dors (ChristenUnie) vraagt aandacht voor de veiligheid van iedereen, zodat iedereen zonder vrees overal kan vertoeven. Stephan Lallhit (GroenLinks) hoopt dat ambtenaren geschoold worden in inzichten in de verschillen van alle groepen in de samenleving. Simon Broersma (Fractie Tonnaer) ziet het belang van bewustwording van de verschillen en dat te accepteren.

Wethouder Axel Boomgaars is blij met de bijdragen van de fracties. Hij hoopt dat we altijd met elkaar in gesprek kunnen blijven over de verschillende standpunten. Een van de doelen van het beleid is om actief te zijn om inclusiebeleid te realiseren en niet alleen via de scholen. Er is genoeg informatie vanuit de raadscommissie opgehaald om met een startnotitie te komen.

Wethouder Boomgaars over inclusie Wethouder Boomgaars over inclusie