Verkeersafsluiting Roode Steen leidt tot problemen op het Achterom

24-02-2023

HOORNGIDS HOORN | De verkeersafsluiting op het West naar de Roode Steen zodra de verruiming van de terrassen op de Roode Steen weer aanvangt leidt automatisch tot meer verkeer over het Achterom. Bewoners en omwonenden van het Achterom voorzien door die toenemende verkeersdruk extra problemen met de afwikkeling. 

De bewoners geven aan niets tegen de uitbreiding van de terrassen te hebben, maar slechts met de verkeerskundige gevolgen ervan. De Roode Steen zou tussen 12.00 en 18.00 uur zijn afgesloten, waarbij niet alleen zoekverkeer rond blijft rijden op zoek naar een parkeerplek, maar ook verkeer dat de stad via het Achterom weer uit wil. De bewoners die bij de eerste verkeersdrempel van het Achterom bij de Geldersesteeg wonen geven aan dat het nu al voor overlast zorgt. Vooral de auto’s met aanhangers gaan er stuiterend over heen. De drempel met zebrapad is eigenlijk geen drempel meer te noemen. Het verkeer remt hier niet af, maar gaat er met een te grote snelheid overheen. Het bord dat achter de boom geplaatst is en aangeeft de snelheid te matigen, is niet te zien. 


Vragen
Het immer betrokken gemeenteraadslid Marieke Rijk van Fractie Tonnaer heeft een schrijven verzonden naar het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn met de volgende vragen:

1.In de meningsvormende commissie heeft de wethouder aangegeven een werkgroep te starten over de tijdelijke afsluiting van het verkeer t.b.v. de uitbreiding van de terrassen. Worden bewoners van het Achterom en de Italiaanse Zeedijk hier ook bij betrokken? Zo nee wanneer en in welk stadium worden deze bewoners betrokken?
2.De bewoners die de brief hebben geschreven, geven al langer bij de gemeente aan dat de drempel en ook het bord bij het zebrapad bij de overgang over het Achterom tussen de Geldersesteeg niet voldoet. Bent u het met ons eens dat deze situatie per direct moet worden aangepakt?
3.Is het aantal huidige verkeersbewegingen bij het Achterom en bij de Italiaanse Zeedijk bekend? Zo ja dan zouden wij deze graag ontvangen en zo nee gaat u deze dan meten?
4. Is het al duidelijk waar de knip m.b.t de afsluiting komt en welke straten dan meer verkeer door de straat gaan krijgen?

Achterom richting Breed 24 februari 2023 Achterom richting Breed 24 februari 2023