Lezing Oud Hoorn: Recente archeologische vondsten

Woensdag 8 maart om 20 uur in het Foreestenhuis

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 8 maart a.s. om 20 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over recente archeologische vondsten in de binnenstad. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.       

De afgelopen jaren zijn in de binnenstad van Hoorn meerdere grote archeologische opgravingen uitgevoerd, zoals aan de Westerdijk, het Kerkplein, de Nieuwendam en het Nieuwe Noord. Momenteel loopt het grootste archeologische project dat ooit in Hoorn heeft plaatsgevonden: het uitgraven van de kelders van het Westfries Museum. Al deze opgravingen leveren een schat aan nieuwe informatie over de geschiedenis van de stad op. Archeologisch is er dus veel nieuws te melden. Speciale aandacht gaat in de lezing uit naar de opgraving aan het Nieuwe Noord op de locatie waar het lage gebouw van V&D heeft gestaan en nu een rij appartementen is gerealiseerd. Dit stadsdeel kent een lange geschiedenis. In de 16de eeuw stonden er al een brouwerij, een leerlooierij, stallen van herberg de Roode Leeuw en een kaatsbaan. In de 17de eeuw volgden gebouwen van het Armenweeshuis, een rij huizen aan het Nieuwe Noord en diverse kamerwoningen. De meest spectaculaire vondst van de opgraving is enige tijd terug aan het publiek gepresenteerd: de beerput van de familie Sonck. Christiaan Schrickx is archeoloog bij Archeologie West-Friesland.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.

Archeologische vondsten Archeologische vondsten