Tijdgebrek

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad januari 2023

Het voortbestaan van allerlei organisaties en verenigingen wordt steeds vaker bedreigd door een tekort aan vrijwilligers. Tijdgebrek lijkt daarbij een belangrijke factor te zijn. Er moet van alles en er kan maar weinig vanwege de beperkte beschikbare tijd. Naast het werk of de dagelijkse beslommeringen moet er ook nog tijd worden gevonden voor sport, muziek, cultuur, educatie en andere nuttige bezigheden.

Overal in ons land is een toenemende behoefte te bespeuren naar de inzet van vrijwilligers. Dat heeft niet zozeer te maken met een tekort aan vrijwilligers - er zijn in Nederland immers circa zeven miljoen mensen in alle geledingen actief - maar dat ligt meer aan de hoeveelheid tijd die eraan besteed wordt. 
Verenigingen draaien vooral op vrijwilligers en er is al jaren tekort aan deze krachten. De vraag naar ondersteuning is groot, het aanbod is echter klein. Door de stijging van de pensioenleeftijd blijft men langer werken, daardoor begint men pas later aan vrijwilligerswerk of helemaal niet meer. Flexibel vrijwilligerswerk is daarbij een veel gekozen oplossing. Het idee dat een vrijwilliger zich voor langere tijd op een vastgesteld tijdstip vastlegt is ouderwets. Jonge mensen willen of kunnen dat niet meer. Daarom wordt geprobeerd het vrijwilligerswerk zo in te richten dat de gegadigden er geen heel dagdeel meer aan kwijt zijn, maar dat ze ’s ochtends of ’s avonds even twee uurtjes kunnen helpen. Dat geldt uiteraard in mindere mate voor vrijwillige bestuursfuncties. Je kunt niet iedere dinsdagmiddag een andere penningmeester hebben.
Veel maatschappelijke instellingen steunen grotendeels op de inzet van vrijwilligers. In onze regio kennen we Vrijwilligerspunt Westfriesland, waar veel vacatures op terug te vinden zijn. Een kleine greep: 
Een medewerker om te assisteren bij de bingo of de soos voor de bewoners, een meewandelaar met iemand die dolgraag buiten wil wandelen, een duofietser om samen met iemand een stukje te fietsen door Westfriesland, een man of vrouw die samen met iemand de stad in wil gaan of een bezoekje wil afleggen aan het tuincentrum. Iemand die graag voor anderen kookt, een bezoekvriendin, hulpverlening bij klusjes, samen met iemand knutselen, schilderen of breien. En ook activiteitenbegeleiders en chauffeurs. 
Bij al deze kleinschalige vormen van hulpverlening is sprake van zeer dankbaar werk. Dankbare gezichten bij de organisatie en al helemaal bij de betrokken personen die eindelijk weer eens kunnen wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, vissen of gewoon ergens samen met iemand heen kunnen gaan. Daar kan geen geldelijke beloning tegenop. Een niet te onderschatten factor is dat vrijwilligerswerk veelal een opstapje of een aanzet kan zijn tot een nieuwe carrière. Menigeen heeft deze vorm van hulpverlening kunnen gebruiken om kennis te maken met een activiteit die naar later bleek een uitstekende oriëntatie was in een nog onbekende wereld. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Bij vrijwilligersorganisaties wordt iedereen met open armen ontvangen.

Omring vrijwilliger Tom Omring vrijwilliger Tom