Ondernemers op zoek naar collectiviteit in energietransitie (+ audio interview)

Staatsecretaris Aukje de Vries bij paneldiscussie in Westwoud

HOORNGIDS REGIO | “We moeten het hebben van de ondernemers”, zei staatssecretaris Aukje de Vries in Westwoud. Ze was uitgenodigd de paneldiscussie aan te horen van ondernemers die met elkaar oplossingen zochten om de energietransitie zinvol vorm te geven. De staatssecretaris zou terugkeren naar het Haagse met medeneming van aanbevelingen die Westfriese ondernemers haar willen meegeven. Waarmee kan de politiek de ondernemers werkelijk steunen?


Gesprek met Bas Koeten, ondernemer
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (5.46 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Bas Koeten.mp3)


De plek waar de discussie over de energietransitie plaatsvond leek een zeer onlogische plaats, nl. het bedrijfsgebouw van Bas Koeten Race, de onderneming die raceauto’s en begeleidende team verhuurt aan personen die meedoen aan autoraces in personenauto’s. Toch lijkt dit bedrijf koploper te zijn van bedrijven die zelf bezig zijn met energietransitie. Momenteel consumeert het bedrijf een fractie van de energie van de hoeveelheid waarmee het een aantal jaren geleden begon. Maar ook in racen met auto’s zelf wordt gezocht naar duurzamer gebruik van energie.

“Alleen al bewustwording leidt tot verduurzaming”, hield Bas Koeten de aanwezigen voor. Daarnaast konden andere panelleden vanuit hun bestuursfunctie van ondernemersorganisaties duidelijk maken dat er nog heel wat valt aan te pakken voordat de wens bij ondernemers om duurzamer om te gaan met energie en dat er ook door de landelijke politiek kan worden gewerkt aan het opheffen van diverse blokkades om te kunnen slagen. Nico Meester is er vanuit zijn club mee bezig en noemt het probleem dat een ondernemer niet vanzelfsprekend in een collectief werkt. René Visser sprak over de green deals, energie coöperaties, die zijn bank met ondernemers wil opzetten en die elders een succes zijn. Ook Frits Meester ziet mogelijkheden om bedrijven op een bedrijverterrein gezamenlijk de energiebehoefte te lenigen. De panelleden zien de noodzaak van de politiek om de procedures rond subsidieaanvragen ten behoeve van verduurzaming te vereenvoudigen en haalbaarder te maken.

Ook de aanwezige Westfriese ondernemers zien de beperkingen die nu nog worden opgelegd. Zo kan een bedrijf dat meer stroom opwekt dan het gebruikt die overtollige energie niet direct leveren aan de ondernemer aan de overkant, omdat het dan in overtreding is. Om inzicht te krijgen in energieverbruik van elk bedrijf op een bedrijventerrein moet nog veel meer geanalyseerd worden in de bedrijven en die informatie moet kunnen worden gedeeld. Pas dan kan men gaan denken aan een collectief geregeld energieverbruik, dat niet is gebaseerd op de hoeveelheid energie dat je kan claimen, maar die je daadwerkelijk gebruikt.

Ook werd gesproken over het gebruik van andere energiebronnen dan de zonne-energie. Het inzetten van energieopslag in batterijen of in waterstof kwam langs. Dat is veelbelovend, maar nog in ontwikkeling.

Al met al kreeg de staatsecretaris een duidelijke wens van de Westfriese ondernemers mee en leek ook bij de aanwezigen het besef aanwezig dat denken in collectieve acties tot goede resultaten kunnen leiden. 

Waterschap4 Waterschap4
Waterschap1 Waterschap1
Waterschap3 Waterschap3