Onderscheiding voor Amber Laan uit Warder: Ribbius Peletierpenning

09-03-2023

HOORNGIDS REGIO | Amber Laan (26) – voorzitter van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt – is door de vakjury gekozen als winnaar van de Ribbius Peletierpenning 2023, vanwege haar inzet om de dialoog te zoeken en bruggen te slaan.

Amber Laan is melkveehouder in Warder in het familiebedrijf in polder Zeevang, een Natura 2000-gebied aan het Markermeer. Sinds kort is ze voorzitter van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en ze is daarnaast werkzaam als ‘adviseur duurzame landbouw’. Laan is actief op sociale media, schrijft columns in Agraaf, spreekt op bijeenkomsten, gaat in gesprek met bestuurders en politici en stimuleert vrouwen uit de agrarische sector om dat ook te doen. Op deze wijze tracht zij de politiek te beïnvloeden.

Oordeel jury
Juryvoorzitter Sybilla Dekker: “De jury is van oordeel dat Amber Laan een onderscheiding verdient vanwege haar inzet om de dialoog te zoeken en bruggen te slaan. We zien haar als een constructieve en inventieve gesprekspartner voor politieke bestuurders in Noord-Holland.” Vorig jaar ging de Ribbius Peletierpenning naar Marie-Anne van Reijen voor haar initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’, in 2021 ging de penning naar kamerlid Sylvana Simons, in 2020 kreeg het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit de onderscheiding en in 2019 was Devika Partiman van ‘Stem op een Vrouw’ de eerste die de penning in ontvangst mocht nemen.

Kandidaten
Iedereen kon dit jaar – voor de 5e keer – weer een Noord-Hollandse kandidaat voordragen voor de Ribbius Peletierpenning. De jury ging op zoek naar kandidaten die de politiek toegankelijker maken voor vrouwen en naar rolmodellen uit het landelijk gebied en die politiek actief zijn in lokale of regionale verbanden. De jury maakte een keuze uit 21 aangemelde kandidaten.

Jury Ribbius Peletierpenning
De jury bestaat uit voorzitter en voormalig minister Sybilla M. Dekker, Rina van Rooij (oud-Statenlid), Elske Doets (Zakenvrouw van het jaar 2017), dr. Liza Mügge (Hoofddocent politicologie Universiteit van Amsterdam), Joyce Sylvester (dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme) en Jacqueline Prins, algemeen secretaris van de Sociaaleconomische Raad.

Ribbius Peletierpenning
De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten.

Amber Laan wint de Ribbius Peletierpenning 2023 Amber Laan wint de Ribbius Peletierpenning 2023