Gemotoriseerd verkeer in de winkelstraten vormt een plaag voor de voetgangers

10-03-2023

HOORNGIDS HOORN | De winkelstraten Kleine Noord, Grote Noord en Nieuwsteeg zijn bestempeld als voetgangersgebied en behoren tot het welbekende winkelrondje van Hoorn. Vanaf 12.00 uur is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan in deze straten. De straten waren voorzien van afsluitingspalen, die ervoor zorgden dat (bezorg)busjes na 12.00 uur geen toegang hadden tot deze straten. Deze palen worden echter niet meer gebruikt c.q. geplaatst.

Het gevolg is dat, in het voetgangersgebied, de hele dag busjes op en neer rijden en geparkeerd staan. Dit draagt niet bij aan een gezellig winkelbeeld. Daarnaast veroorzaken deze busjes gevaarlijke situaties in de smalle Nieuwsteeg. Regelmatig wordt het winkelend publiek door de chauffeurs van de busjes aan de kant getoeterd. Een extra nadeel is het sneeuwbaleffect: als de busjes worden gedoogd, dan kun je er ook prima met je auto, scooter of (elektrische) fiets rijden.

Hoorn Lokaal stelt vragen
Jessica Visser, gemeenteraadslid namens Hoorn Lokaal heeft aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn onderstaande vragen gesteld.
1. Waarom worden de afsluitingspalen niet meer gebruikt?
2. In de mobiliteitsvisie geeft u aan dat u dynamische afsluitpalen gaat plaatsen, dit is ook de wens van de ondernemers. Kunt u ons laten weten wanneer deze dynamische afsluitpalen worden geplaatst?
3. Zolang er geen afsluitpalen staan, gaat u dan actief het beleid (na 12.00 uur geen gemotoriseerd verkeer en fietsers alleen na winkeltijd) handhaven?
4. Een laad/losplaats ten hoogte van Ramen/Nieuwsteeg is wenselijk voor de chauffeurs van de busjes. Hierdoor hoeven zij na 12.00 uur niet dubbel te parkeren en kunnen zij hun werk goed uitvoeren. Bent u bereid deze los/laadplaats op te nemen?
5. Voor corona waren de winkelstraten vanaf 11.00 afgesloten voor verkeer, tijdens de pandemie heeft u besloten dit tijdstip te verschuiven naar 12.00 uur. De pandemie is gelukkig voorbij, wordt het niet tijd dat u het tijdstip weer aanpast naar 11.00 uur?

Gemotoriseerd verkeer binnenstad Hoorn Gemotoriseerd verkeer binnenstad Hoorn

Reacties
Reactie: (Lubach )
7-8-2023, 17:06
7 aug 2023 16.00 uur Vanuit de Nieuwsteeg draait busje DPD linksaf de Grote noord op op 10 meter van de hoek te stoppen en zijn spullen af te leveren , dan begint pas echt het circus dit busje gaat keren op de Grote noord om vervolgens richting Stumpel te rijden teneinde de rest te bezorgen . Bij dit alles vraag ik mij af , of de Gemmente haar taak wel ten volle beseft, zij is namelijk , mijn veiligheid is door het toestaan van Motorvoertuigen in een voetgangers gebied niet meer gewaarborgd, en daarmee verzaakt de Gemeente haar plicht jegens haar inwoners. En dit is dus al tijden het geval , verwijs hierbij naar de vragen SP die hier over gesteld zijn in 2017