Leerlingen in Hoorn steken handen uit de mouwen tijdens NLdoet

10-03-2023

HOORNGIDS HOORN - Het was Vrijwilligerspunt Westfriesland gelukt om voor 750 leerlingen van het Oscar Romeo en Copernicus SG in Hoorn en de Dijk in Medemblik klussen te vinden voor NLdoet. Deze grootste vrijwilligersactie van Nederland wordt elk jaar door het Oranje Fonds georganiseerd. Vrijdag 10 maart staken de leerlingen de handen uit de mouwen bij tientallen maatschappelijke organisaties in Westfriesland. Ook in Hoorn werd hard geklust. 

Bewoners van Westerhaven werden verrast met vrolijke bloembakken. 
Tijdens NLdoet kan iedereen ervaren hoe mooi het is om iets voor een ander te betekenen en zelf de waarde van vrijwilligerswerk ondervinden. In Hoorn gingen leerlingen van Oscar Romero en Copernicus SG op verschillende locaties aan de slag, bijvoorbeeld op het Dampten, bij Gratis Fietsjes Actie voor Minima. Tygo, Jonas, Stef, Esmee, Naomy, Carla, Zoe en Wiktoria hielpen met verschillende klussen in en om het gebouw van Lifebuilders. “Ze hebben onder andere de werkvloer in onze werkruimte, waar de fietsen staan, geschilderd. Die ziet er weer prachtig uit”, aldus Jan Kooijman van Gratis Fietsjes Actie voor Minima. “Verder heeft een groep leerlingen speelgoed gesorteerd dat wij straks weer weg kunnen geven aan kinderen uit minimagezinnen. De poefen zijn schoongemaakt en in de grote zaal hebben de leerlingen de stoelen neergezet. En natuurlijk is er nog wat geklust aan fietsen. Jammergenoeg niet zo veel als we wilden, want het slechte weer gooide roet in het eten. Wel hebben we met z’n allen een heel leuke dag gehad”, benadrukt Jan. “We bedanken de leerlingen enorm voor hun inzet.”

Westerhaven
Ook op andere locaties in Hoorn waren leerlingen goed bezig. In Westerhaven verzorgde een groep leerlingen van Copernicus SG een gezellige high tea voor ouderen en mensen met een beperking. Ook leerlingen van Oscar Romero waren actief in Westerhaven: zij maakten vrolijke bloembakken voor de bewoners. In de Boterhal hielpen Oscar Romero-leerlingen met opruimwerkzaamheden bij de kunstenaarsvereniging en in het Museum van de 20e Eeuw waren twaalf leerlingen van Oscar Romero enthousiast LEGO-steentjes aan het sorteren. Hans Stuijfbergen, directeur van het museum, is heel blij met de hulp: “We hebben sinds enkele maanden een succesvolle LEGO- tentoonstelling, maar bouwen in een tweede zaal aan een enorm diorama. Bezoekers kunnen die bouw ook volgen en vandaag zagen ze dus ook deze leerlingen gebukt over tientallen bakjes met gekleurde bouwsteentjes. Als het op kleur en maat is gesorteerd, wordt het bouwen van het diorama een stuk makkelijker. Er gaan immers tienduizenden steentjes in. Onze vrijwilligers hadden ook al veel uitgezocht maar deze extra 24 handen zijn prachtig en ze deden het goed.”

NL Doet bij Jan Kooijman A NL Doet bij Jan Kooijman A
NL Doet bij Jan Kooijman B NL Doet bij Jan Kooijman B
Lego sorteren op NL Doet Lego sorteren op NL Doet