De Halve Maen

Column van Sjaak Grosthuizen

Toen Hoornse politici het plan opperden om de Halve Maen weer naar Hoorn te halen, klonk natuurlijk ook weer de oude klachtkreet dat het een schip van bijleg is en dat de aantrekkelijke waarde voor toerisme naar Hoorn zwaar overschat wordt. Ik weet van minsten één politicus dat hij het wegzenden van de replica van ons varende Gouden Eeuwverleden met een tevreden glimlach heeft aanschouwd.

Ik heb het scheepje met een autistisch neefje diverse keren bezocht en van elk bezoek genoten. Bij geen enkel bezoek waren wij de enigen die nieuwsgierig rondkeken naar het hout- en zeilwerk waarmee oceanen werden bedwongen. Ik moet natuurlijk toegeven dat zowel mijn neefje als ik uiteindelijk niet veel nieuwe ontdekkingen deden. Het heeft me wel enige pijn gedaan dat er door sommige politici zo harteloos afscheid werd genomen van dit stukje historisch beeld dat toch echt wel raakvlakken heeft met de Hoornse geschiedenis.

Het afgelopen jaar hebben we zo breed mogelijk willen uitdragen dat Hoorn een stad van de Gouden Eeuw is en daarom het bezoeken waard. Intussen hebben zich wel geschiedenisbeeld corrigerende activiteiten voorgedaan. Woke dienen wij te zijn. Bij de wokebeweging hoort het besef dat wij in het verleden en juist ook tijdens de Gouden Eeuw als Hollanders een zeer scheve schaats hebben gereden. Slavernij was toen misschien iets wat wereldwijd als volkomen normaal werd beschouwd met zelfs goedpraatargumenten uit de Bijbel en de Koran, maar dat toen een enorm niet goed te praten onrecht werd gedaan aan bevolkingsgroepen waarover we met militaire overmacht de baas konden spelen is evident.

In dat licht is natuurlijk de discussie over het laten staan van het fiere standbeeld van Jan Pieterszoon vanzelfsprekend. Moet je in die discussie, die absoluut gevoerd moet worden, ook meenemen wat de rol van de VOC en de WIC is geweest in het lucratieve bedrijf van slaafmakerij? Wanneer je echt woke wilt doorpakken dan zou je kunnen zeggen dat met de echte Halve Maen indertijd geen slaven zijn vervoerd, maar dat het schip wel deel uit maakte van de organisatie die deze bedrijfstak wel met goed gevoel voor winstbejag uitvoerde. Met het koesteren van dit scheepje zou de beschuldigende vinger naar Hoornse praktijken langer en dikker worden.

Hoorn heeft aan de Gouden Eeuw schitterende panden overgehouden die de binnenstad en het havengebied verfraaien. Wanneer de je de Halve Maen en het beeld van Coen wilt weghouden, zou je alleen maar consequent en helemaal wokeconform Hoorn moeten zuiveren van alle herinneringen aan het foute verleden. Dus de sloophamer in die foute optrekjes!

Ik besef nu zelfs meer dat mijzelf ook enige blaam treft. Wij hebben immers bij de adoptieprocedure voor onze zoon uit Indonesië de rechtbank in Soerabaja moeten beloven dat wij hem niet als huisknechtje gaan gebruiken. En onlangs heb ik hem toch maar wel een zware doos de trap op laten dragen. Hij zei weliswaar: ‘Laat mij dat maar doen, pap,’ maar toch …

De stad heeft inkomsten nodig en die komen voor een belangrijk deel uit de toeristische waarde van de stad. We kunnen natuurlijk bij het scheepje ook een niet al te opvallend bordje neerzetten dat wij echt wel betreuren wat door Hoornse handels- en scheepslieden in het verleden is uitgevreten, maar dat het bij ons iets minder erg was dan bij die lui uit Amsterdam. We kunnen toeristen ook een beetje onwetend houden, zodat ze ook zonder schaamte Franse kastelen, Engelse paleizen en Amerikaanse wolkenkrabbers kunnen blijven bezoeken.

Ik ben benieuwd met welke argumenten de fracties over een jaar gaan komen, wanneer weer een voorstel komt om de Halve Maen permanent deel uit te laten maken van de wat-zijn-wij-toch-een-mooie-stadshow. Ik hoop niet op argumenten als: dan kunnen we net zo goed Zwarte Piet weer omarmen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.    

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_De Halve Maen Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_De Halve Maen