Geen bewoning op Hoorn 80

Raadsvergadering 14 maart

HOORNGIDS HOORN | Op het bedrijventerrein HN80 mag niet meer worden gewoond door arbeidsmigranten. De tien arbeidsmigranten die wel met veel plezier woonden in de zeer gerieflijke bedrijfswoning aan de Neutronenweg zijn per 1 februari van dit jaar vertrokken op last van het college van B&W. Volgens het college is het niet meer mogelijk om daar bewoning toe te staan, omdat de raad eerder goedkeuring gaf aan een bestemmingsplan dat wonen op bedrijventerreinen niet meer is toegestaan. Ook de Provincie hanteert dit beleid en zal geen toestemming verlenen aan het versoepelen daarvan.

De fracties VVD, ÉénHoorn, D66, GroenLinks, Sociaal Hoorn en Hoorn Lokaal staan achter dit beleid, terwijl de fracties Liberaal Hoorn, ChristenUnie, Fractie Tonnaer, PvdA en DRP vinden dat een gedoogconstructie in de genoemde zaak best mogelijk is. PvdA en DRP dienden een motie in om dat alsnog voor elkaar te krijgen. Lisa Klinkenberg (PvdA) heeft een en ander nageplozen en ontdekt dat hier en daar wonen op een bedrijventerrein wordt gezien als hip en pleit voor nood breekt wet.

De reactie van wethouder Arthur Helling was nagenoeg dezelfde als bij de raadscommissie. Een gezonde, veilige woonomgeving is nu uitgangspunt. Hij kon ook mededelen dat de ondernemers op HN80  er ook geen voorstander van zijn. Op de Hoornse bedrijventerreinen is nagenoeg geen leegstand en er is wel een soort honger naar bedrijfsruimte. Er wordt samen met de andere Westfriese gemeenten gewerkt aan plannen voor huisvesting voor arbeidsmigranten.

In de toekomst worden wel woonprojecten opgestart nabij kantoren, zoals Hof van Hoorn en de Lageweg. Hij ontraadt beide moties. De moties haalden het niet en het voorstel van het college kreeg een ruime meerderheid.

Neutronweg 8A Neutronweg 8A