Geld naar giro 555 voor aardbevingsramp "geen taak van de gemeente" (+ HoornRadio interview met Kholoud al Mobayed (SH))

Raadsvergadering 14 maart

HOORNGIDS HOORN | Sociaal Hoorn en PvdA dienden een motie in om te bereiken dat de gemeente Hoorn meedoet met een actie van veel gemeenten om een donatie te doen van één euro per inwoner naar Giro 555. In dit initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt gevraagd om één euro per inwoner te doneren. Kholoud Al Mobayed (Sociaal Hoorn) verdedigde de motie in het besef dat dit weliswaar geen taak van de gemeente is, maar de omvang van de ramp en de situatie waarin de Turkse en Syrische slachtoffers zich bevinden, vraagt om een speciaal gebaar. Ook omdat niet alle inwoners van Hoorn daar door de eigen financiële omstandigheden, aan hebben kunnen bijdragen.

 

Gesprek met raadslid Kholoud al Mobayed (SH) over voorstel om per inwoner 1 euro te doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrie

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.39 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Kholoud al Mobayed over geld voor aarbevingslachtoffers2023-03-14.mp3)

 

Een aantal fracties gaven aan het belangrijk te vinden dat hulp wordt geboden aan de slachtoffers, maar dat het inderdaad geen taak is van de gemeente. Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft er begrip voor dat dit initiatief naar voren komt. Het college ziet de noodzaak om te reageren op gebeurtenissen in de wereld, maar kan echter geen gemeenschapsgeld aan het lenigen van nood in de wereld vrijmaken. De gemeente kan wel medewerking verlenen aan initiatieven om hulpacties te starten.

Er is echter wel door de gemeente gereageerd op een actie op het gemeentehuis om geld op te halen. Dat bedrag is vanuit de gemeentekas verdubbeld. Hij noemt nog een aantal initiatieven waaraan de gemeente steun verleende op andere manieren dan het doneren van geld. De raad besluit of er wel of niet wordt deelgenomen aan de voorgestelde actie. Op de vraag of meer acties in Hoorn in aanmerking komen voor verdubbeling van het opgehaalde bedrag kan hij toezeggen na te gaan hoe dat geregeld kan worden. De motie van Kholoud Al Mobayed kreeg slechts zes voorstemmers.

Help slachtoffers aardbeving Help slachtoffers aardbeving