In de rij staan om te stemmen

Drukte bij de meeste stembureaus in Hoorn

HOORNGIDS HOORN | De opkomst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschappen leidt in de middag in het stembureau in het Hoornse Stadhuis tot een wachttijd van ongeveer een kwartier. Om 20 uur was het ook nog druk bij stembureau De Kreek in de Bangert en Oosterpolder (zie foto’s).

Afgaande op de lange rij van geduldig wachtenden, is de belangstelling om te stemmen groot. De opkomst in de gemeente Hoorn was vier jaar geleden bij de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen met 29.755 stemmers, 53,91%. Of dat percentage dit jaar wordt verbeterd is afwachten.

In de aanloop naar de verkiezingen zijn er op provinciaal niveau wel debatten geweest, maar dominant waren de verkiezingsuitzendingen via de landelijke media, waar vaak landelijke partijkopstukken waren te horen en/of zien. Er staat landelijk nogal wat op het spel omdat de uitslag van deze verkiezingen bepalend is voor de samenstelling van de Eerste Kamer.

Volgens de peilingen strijden drie partijen om landelijk de grootste te worden, dat zijn VVD, BBB en de combinatie PvdA/GroenLinks. Dit is in de eerste plaats van betekenis voor de zetelverdeling in de provincies, maar zeker ook voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Met een grote numerieke  oppositie wordt het voor het kabinet lastiger om wetten aangenomen te krijgen. Volgens analisten kan dat de slagkracht van het huidige kabinet ernstig belemmeren.

In de rij staan om te stemmen In de rij staan om te stemmen
Rij stemmers bij stembureau De Kreek Rij stemmers bij stembureau De Kreek
Rij stemmers bij stembureau De Kreek2 Rij stemmers bij stembureau De Kreek2