Aanleg glasvezelnet in Hoorn: straten twee keer open en rommelige herbestrating

Fractie Tonnaer wil aanbieders dwingen tot samenwerking

HOORNGIDS HOORN | In Hoorn worden binnenkort glasvezel kabelnetten aangelegd. De gemeente heeft hiervoor twee aanvragen binnengekregen van telecom aanbieders KPN en Open Dutch Fiber van T-Mobile. Vanaf april gaan beide bedrijven beginnen aan het aanleggen van glasvezelnetten in heel onze gemeente. Omdat beide partijen niet samen willen werken betekent dit dat de straten twee keer opengebroken moeten worden en levert dit dubbel overlast op voor omwonenden en ondernemers.

Fractie Tonnaer heeft in 2020 aandacht gevraagd voor het herbestraten van de kabelgleuven in de binnenstad door de kabelbedrijven. Deze herbestrating wordt rommelig en ongelijkmatig uitgevoerd. (Zie bovenstaande foto’s uit 2020).

Fractie Tonnaer vraagt het college van burgemeester en wethouders beide aanbieders te dwingen om samen te werken, zodat er niet dubbel bestraat hoeft te worden en overlast beperkt blijft.

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 17 maart 2023

Betreft: artikel 36 vragen over aanleg glasvezelnetwerk

Geacht College,

Naar aanleiding van de informatieve sessie 8 maart jl., over de aanleg van glasvezel heeft Fractie Tonnaer enige zorgen. De gemeente heeft twee aanvragen binnengekregen van telecom aanbieders. KPN en Open Dutch Fiber van T-Mobile. U heeft in de informatiesessie laten weten dat KPN en Open Dutch Fiber vanaf april gaat beginnen aan het aanleggen van glasvezel netten in heel de gemeente Hoorn. Beide partijen geven aan niet samen te willen werken om gelijktijdig eenmalig de straten open te breken. Dit betekent dat de straten twee keer opengebroken wordt. De consequentie van dat besluit levert dubbel overlast op voor omwonenden en ondernemers. Klanten vermijden winkels in de binnenstad.

Per brief van 16 juni 2020 heeft onze fractie aandacht gevraagd voor het herstraten van de gleuven door de kabelbedrijven. Deze herbestrating  wordt rommelig en ongelijkmatig uitgevoerd. Een spoor van slecht herstelde bestrating wordt door de stad getrokken.
Noodzakelijk gemeentelijk toezicht op de kwaliteit van de herbestrating vindt nauwelijks plaats.
Voor de schade aan de bestrating ontvangt de gemeente van de nutsbedrijven zogenaamde degeneratiekosten. Met deze kosten wordt de aangerichte schade aan bestrating herstelt.
In 2020 heeft de gemeenteraad besloten de kostendekkendheid voor de aanleg van kabels en leidingen te verhogen naar 78%. Om het gemeentelijk toezicht en de kwaliteit van het her bestraten te vergroten stelt onze fractie voor de kosten van toezicht en her bestraten volledig in rekening te brengen bij de kabelbedrijven.  

Ook lezen wij een verontrustende brief van het drinkwaterbedrijf PWN van 20 november 2013. Het drinkwaterbedrijf stelt dat met de nieuwe techniek de glasvezelnetten ondiep worden aangelegd. Met als gevolg dat de netten boven de waterleidingen geplaatst worden. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade die miljoenen gaat kosten.

Met deze zorgen stellen wij de volgende vragen:

1. Wilt u de twee telecomaanbieders dwingen samen te werken zodat straten slechts één keer door twee kabelbedrijven opgebroken worden ? De gemeente kan door de weigering van een vergunning sturend hierin zijn.

2. Wilt u het gemeentelijke toezicht op de werkzaamheden van kabelbedrijven verscherpen en de bedrijven aansporen om de herbestrating van de sleuven opnieuw uit te voeren of de degeneratiekosten te verhogen ?

3. Wordt altijd overgegaan tot het innen van degeneratiekosten bij nuts- en kabelbedrijven voor de aanleg van kabels en leidingen ? Zijn de degeneratiekosten volledig kostendekkend ten opzichte van de schade van de bestrating en het noodzakelijke herstelwerk ?

4. Bent u zich ervan bewust dat het open breken van winkelstraten leidt tot omzetverlies bij winkeliers ? Worden winkeliers voor dit omzetverlies door kabelbedrijven of gemeente gecompenseerd ?

5. Heeft u contact gehad met PWN over het aanleggen van de glasvezelnetten? Zo ja, ziet PWN geen reden meer tot enkele zorg?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Renzo van Houten, gemeenteraadslid

Slechte herbestrating kabelgleuven Slechte herbestrating kabelgleuven
Slechte herbestrating kabelgleuve- Slechte herbestrating kabelgleuve-

Reacties
Reactie: (Dirck)
18-3-2023, 11:54
Punt 6; Na enkele maanden deze scheef gezakte voor ouderen zoals Tonnaer vlak laten maken op hun kosten! Het huidige snel meters maken en de straat na afloop er even in stampen is een ramp, en moet voor hun rekening komen. Naast winkels wil ook ik niet 2x zand in huis sjouwen en extra stofzuigen. Ook vind ik als trage oudere gebruiker dat Ziggo, KPN & T Mobile 3x zelfde aanbieden, in elke wijk 1 voor alle aanbieders aanleggen zou ook veel beter zijn. Jongeren als Enzo moeten gewoon voor ze een huur of koophuis nemen eerst even online gaan hoe op die locatie de snelheid is. Ook is 1 Gemeentelijke Glas kabel die alle 3 mogen gebruiken leuke inkomsten voor Hoorn, 3x zelfde laten ingraven? Stroom, Gas of Riool gaat ook via zelfde buiten en maar 1 water aanbieder! Nu lopen we risico dat Ziggo ook nog langs komt en winkels 3e keer in puinzooi gaan zitten. Verder weet ik dat de KLIK kaarten vaak niet kloppen en als 1 gemeente in plaats van 3x graven tegen lage kosten? Ik durf niet eens lange paal in voortuin voor hekje te slaan om die reden, jezelf afsluiten?