Kruispunt IJsselweg – Maasweg wordt veiliger (+ HoornRadio interview met Ellen van der Knaap (FT))

Commissievergadering 21 maart

HOORNGIDS HOORN | Nadat regelmatig vragen waren gesteld over de verkeersveiligheid van het kruispunt IJsselweg-Maasweg komt het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn met voorstellen om de kruising veiliger te maken. Voorgesteld wordt om daar een verkeerslichtregelinstallatie te plaatsen zonder voorsorteerstroken. De kosten zullen €400.000,- bedragen.

Gesprek met raadslid Ellen van der Knaap (FT) over het onveilige kruispunt

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.40 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Ellen van der Knaap over kruispunt IJsselweg Maasweg2023-03-21.mp3)

De heer Van der Lee, zelf bijna verkeersslachtoffer bij het oversteken over het zebrapad bij de Maasweg, pleit tijdens het inspreken voorafgaand aan de behandeling van het onderwerp, voor het behouden van de zebrapaden daar. In zijn beleving is het oversteken van een brede weg veiliger wanneer er een middenberm is.

De onveilige situatie bij dit kruispunt wordt door alle fracties wel gezien en dat er maatregelen worden genomen om de veiligheid te vergroten. Er wordt gesuggereerd dat er van de provincie subsidie verkregen kan worden. De ChristenUnie stelt voor om de oversteekplaats te verlichten en er in de beginperiode een flitspaal neer te zetten. Omdat het in de avonduren met alleen een knipperlicht minder veilig is, lijkt het deze fractie handig om een knop op de paal te plaatsen waarmee het verkeerslicht weer kan worden ingeschakeld. 

Dat er maatregelen genomen moeten worden om de verkeerssituatie op het kruispunt te verbeteren is ook de mening van wethouder René Assendelft. De verkeerslichten worden in de hele stad op hetzelfde tijdstip uitgeschakeld. Het naar rechts afslaan van auto’s kan ervoor zorgen dat de snelheid van het rechtdoor gaand verkeer wordt afgeremd. Verlichting van onveilige oversteekplekken is iets waar hij naar gaat kijken. Het weer laten werken van de verkeerslichten met een on-demandknop ziet hij niet zitten, want daar is  nergens in Hoorn sprake van en het inrichten op één plek hiermee kan verwarring wekken. De subsidieaanvrage bij de provincie zal worden gedaan.

Kruising IJsselweg-Maasweg Kruising IJsselweg-Maasweg
dhr. Van der Lee, inspreker dhr. Van der Lee, inspreker