Grote wegafsluiting A.C. de Graafweg start 17 april

22-03-2023

HOORNGIDS REGIO | De tweede grote wegafsluiting van de A.C. de Graafweg begint op 17 april en duurt tot 4 augustus 2023. Tussen het kruispunt met de Lindengracht/Veken en het kruispunt met de Pade is de weg dan afgesloten voor al het verkeer (zie kaartje). Beide kruispunten blijven open. Het kruispunt Breestraat/Middelweg gaat wel dicht.

Het nieuwe weggedeelte, tussen de nieuwe rotonde bij Wognum en woonwijk Heerenweide, is vanaf 14 april geopend en kan worden gebruikt. Dit maakte de provincie dinsdag 21 maart bekend tijdens een informatieavond. Zo’n 80 bewoners waren hiervoor naar de Hooghe Heeren in Hoogwoud gekomen.

Daling vrachtverkeer
Tijdens de eerste grote wegafsluiting, die nog duurt tot en met 14 april, zorgde een toename van het vrachtverkeer op de lokale omleidingsroutes voor veel overlast bij bewoners en weggebruikers van de Westerstraat en Spanbroekerweg. Zij meldden trillingen, geluidsoverlast en kapotgereden bermen en een onveilig gevoel. Dit leidde uiteindelijk tot een vrachtwagenverbod vanaf 6 maart. Het verbod zorgde voor een daling van 70% van het vrachtverkeer. Dit percentage stijgt echter weer nu de verkeersregelaars er niet meer dagelijks staan. Met prikacties willen provincie en aannemer Boskalis de komende weken het verbod gaan handhaven.

Vrachtwagenverbod vanaf begin tweede afsluiting
De provincie en Boskalis maken bij de tweede wegafsluiting gebruik van ervaringen die tijdens de eerste afsluiting zijn opgedaan. Zo geldt direct vanaf 17 april een vrachtwagenverbod op de Lindengracht. Ook komt er een vrachtwagenverbod tussen de nieuwe rotonde en de Tramweg (Wognum). Het huidige vrachtwagenverbod op de Westeinderweg blijft van kracht. Hierdoor is het voor vrachtverkeer niet mogelijk om vanaf Opmeer via de Spanbroekerweg of Westeinderweg naar de A7 te rijden en vice versa. Het vrachtverkeer wordt zo nog meer gestimuleerd gebruik te maken van de grote omleidingsroute via de N239/N242.
De Spanbroekerweg is ook tijdens de tweede afsluiting weer omleidingsroute voor personenverkeer vanuit Hoogwoud en Opmeer richting de A7 en andersom. De verwachting is wel dat het er minder druk zal zijn. (Vracht)verkeer naar de A7 vanuit de Veken en Heerenweide kan dan gebruikmaken van het nieuwe weggedeelte van de N241 waar nu nog aan wordt gewerkt.

Alle belangen wegen mee
Tijdens de informatieavond werd ook uitgelegd welke afwegingen er worden gemaakt bij het bepalen van omleidingsroutes en veiligheidsmaatregelen. Er wordt onder andere gekeken naar de belastbaarheid van de omleidingsroutes. Welke alternatieven er zijn en of maatregelen geen ongewenste bijeffecten hebben. Belangen van verschillende partijen worden meegenomen, zoals bewoners, bedrijven, weggebruikers en nood- en hulpdiensten. 

Herinrichting A.C. de Graafweg 
De A.C. de Graafweg is een 12 kilometer lange weg met veel verkeer en een flink aantal in- en uitritten. De weg staat bekend als gevaarlijk, omdat hij smal is en niet meer voldoet aan de huidige veiligheidseisen. Met de herinrichting van de weg wil de provincie de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming garanderen. Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de weg wordt de drinkwatertransportleiding van PWN naast de weg verlegd. 

Meer informatie
Op de hoogte blijven van de werkzaamheden op de A.C. de Graafweg? Download dan de speciale A.C. de Graaf-app vanuit de AppStore of Google Play Store.

A.C. de Graafweg werkzaamheden A.C. de Graafweg werkzaamheden