Fietsparkeerregelingen

Column van Sjaak Grosthuizen

De discussie over auto’s in de binnenstad van Hoorn wordt nog steeds levendig gevoerd. Bij de discussie hoort het verschil in opvatting over de bereikbaarheid van een winkel in een van de winkelstraatjes. Wanneer je niet met de auto een drive-in bloemenwinkel kan binnen rijden, dan heeft die of dat bloemenmens eigenlijk geen goede handel meer. Je moet met de auto zo dichtbij mogelijk kunnen parkeren en om zoveel mogelijk auto’s in de stad te kunnen krijgen moet die tunnel er natuurlijk wel komen.

Daartegenover is er de opvatting dat een autovrije of desnoods -luwe binnenstad een genot is voor klanten die een boodschap willen doen. Misschien ligt het verschil in het soort klant dat de stad bezoekt. Komt de klant om te winkelen of om even gauw een boodschap te doen? Ik moet natuurlijk voor een degelijk standpunt niet uitgaan van mijn eigen consumentengedrag. Ik loop graag door een stad zonder te hoeven kijken of dat wel veilig kan. Veel binnenstadwinkelaars komen met de fiets. Dat is een goed zaak volgens een paar fervente fietsers liefhebbende fracties. Je zult mij daar niet tegen horen argumenteren.

Automobilisten maken dankzij handhaving van parkeerafspraken keurig gebruik van de plekken waar ze hun voertuig legaal even mogen achterlaten. De foutparkeerders zijn ver in de minderheid en nu er digitale controle wordt uitgevoerd zal ook vaker de parkeertijd netjes betaald zijn. Een parkeerbon is te overleven, maar je kunt er echt wel leukere dingen mee doen. Consequente en efficiënte  handhaving houdt de automobilist die de binnenstad bezoekt braaf genoeg, maar is dat ook het geval met fietsers?

Hoornse politici zijn op zoek naar mooie fietsparkeeroplossingen. Wie zich in verkiezingstijd verkiesbaar stelt heeft vast andere stadsverbeteridealen voor ogen, denk ik wel eens. Maar nu wordt twaalfstemmig gezongen over het regelen van het netjes plaatsen van tweewielers in en dichtbij het te bezoeken stadsgebied. Even was er sprake van een inpandige stalling, maar dat is een oplossing die gauw een half miljoen gaat kosten. Tien fracties schrikken meteen daarvan terug. Fractie Tonnaer leek het nog even te willen aanhouden, want men had daar in eerdere vergaderingen mooie oplossingen voor aangedragen en zelfbedachte en zelf omarmde oplossingen wordt door deze fractie niet gauw opgegeven.

Een vasthoudender fractie is Sociaal Hoorn en de fractievoorzitter Jeroen van der Veer heeft een reputatie opgebouwd van enthousiast ondersteuner van beleid om het fietsen in de stad te bevorderen. Een mooie inpandige fietsenstalling ziet hij als een enorme opsteker voor de stad en ja, dat kost nu eenmaal iets. GroenLinks moet je ook niet uitvlakken wanneer het milieuvriendelijke vervoersmiddelen betreft. Desnoods fietsen neerzetten in parkeervakken waar nu nog, o gruwelijk! auto’s worden geparkeerd. Zet de fietsen aan fietsnietjes.

Ja, het is je vergeven wanneer je nog niet alle bestuurlijke termen kent. Een fietsnietje is een stalen beugel in de straat waar je aan weerszijden een fiets tegenaan kunt zetten en op alle manieren die je wilt vastketenen. Roy Drommel van de meest milieubewuste fractie schat dat je op de oppervlakte van één autoparkeerplaats toch gauw twaalf fietsen kwijt kunt. Zelfs veertien verzekerde hij me. Ik heb me na zijn stellige bewering even afgevraagd hoe hij dat voor elkaar kon krijgen. Natuurlijk mag je je om je woorden wat kracht bij te zetten best een kleine overdrijving veroorloven.

Dat een Nederlandse stad helemaal volgepropt kan staan met links en rechts neergezette fietsen is geloof ik één van de verbazingwekkende zaken die buitenlandse toeristen opvalt. De doorsnee Nederlander ziet dat niet. Het hoort zo en het is juist prima dat dit niet allemaal netjes geregeld is, want dan kun je zelf ook je fiets gewoon overal neerzetten, behalve voor etalages met het bordje: gelieve hier geen fietsen te plaatsen aub. De Hoornse politici in vergadering bijeen over dit onderwerp gebruikten het woordje handhaving. Ik glimlachte even. Het is zo schattig wanneer lokale politici oprecht menen dat de Nederlandse fietser op fietsparkeergebied op te voeden is. Ik wil de raad en het college niet afraden het neerzetten van fietsen aan te pakken, als we meteen ook maar afspreken fracties of wethouders niet aan te rekenen dat het niet lukt.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_fietsparkeerregelingen Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_fietsparkeerregelingen