B en W presenteren een sobere Voorjaarsnota 2006 aan de raad

ingevoerd op 2-6-2006

Over grote ambities van raad en college voor de nieuwe bestuursperiode is nog weinig terug te vinden in de Voorjaarsnota 2006. Het college kiest er bewust voor om met een beleidsmatig sobere voorjaarsnota te komen. Dit heeft alles te maken met de bestuurswisseling die onlangs heeft plaatsgevonden. Deze voorjaarsnota is hierdoor meer een technisch document met rapportage over lopende zaken dan, zoals in voorgaande jaren, een document dat rijk aan beleid is. Wel is op voorhand ruimte gecreëerd voor nieuw beleid.
 
Er is onvoldoende tijd geweest om de ambities nu al in concrete projecten voor nieuw beleid om te zetten. De komende periode werken B en W het collegeakkoord verder uit in een collegeuitvoeringsprogramma. Dat zal na de zomer beschikbaar zijn. Dan is er ook alle gelegenheid voor de raad om met ideeën en wensen te komen. Bij de behandeling van de programmabegroting in het najaar kunnen college en raad, afhankelijk van de ruimte die de (meerjaren)begroting dan biedt, keuzes maken voor nieuwe beleidsinitiatieven.

Ombuigingsronde 2006
Eind vorig jaar kreeg Hoorn te maken met een forse tegenvaller van 1,4 miljoen euro op de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Om dit tekort weg te werken - en om budgettaire ruimte te maken voor de nieuwe raad en het nieuwe college - was een nieuwe ombuigingsronde nodig. Deze is onlangs afgerond. In totaal is er structureel circa 3 miljoen euro aan ombuigingen gerealiseerd. Een prachtig resultaat, vooral omdat een groot deel (de helft) van de bezuinigingen is gevonden in het verlagen van de formatie van het ambtelijk apparaat. Dit leidt tot een verdere verbetering van de efficiency. De overige bezuinigingen komen uit reguliere uitvoeringsbudgetten. De burger ondervindt van deze bezuinigingen geen nadeel.

Ruimte voor nieuw beleid
Op twee momenten gedurende het jaar bekijkt de gemeente de financiële situatie meerjarig: tijdens de voorjaarsnota en tijdens de begroting. Naast de financiële barometer zijn in de voorjaarsnota ook de investeringen opgenomen die de komende jaren worden uitgevoerd.
De huidige voorjaarsnota vertoont een positieve reeks in de meerjarenraming. Dat is vooral te danken aan bezuinigingen die in de recent uitgevoerde ombuigingsoperatie zijn doorgevoerd. Hierdoor is er nog ruimte voor de nieuwe raad en het college voor nieuw beleid. Overigens is een belangrijke factor nog niet in de voorjaarsnota opgenomen, te weten de hoogte van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Pas op 31 mei krijgen de gemeenten hierover informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De raadsleden krijgen de gevolgen hiervan, aanvullend op de voorjaarsnota, medio juni nagezonden.

Voorjaarsnota 2006 ter inzage
De Voorjaarsnota 2006 ligt voor iedereen ter inzage bij bureau Communicatie in het stadhuis. De behandeling en vaststelling van de voorjaarsnota in de raad vindt plaats op woensdagavond 28 juni 2006.