Doelgroepenverordening voor sociale huur- en koopwoningen aangepast (+ HoornRadio interview met wethouder Marjon van der Ven)

Commissievergadering 28 maart

HOORNGIDS HOORN | De huizenprijzen zijn in de afgelopen tijd zo sterk gestegen dat de bestaande doelgroepenverordening moet worden geactualiseerd. Met welk salaris kom je nog in aanmerking voor een sociale huurwoning en welke koopwoningen zijn nog passend bij welk inkomen?

Gesprek met wethouder Marjon van der Ven over de doelgroepenverordening sociale huur- en koopwoningen

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.37 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Marjon van der Ven2023-03-29.mp3)

Hoorn heeft de opdracht om voldoende sociale en middeldure huurwoningen en sociale koopwoningen te laten bouwen. Een nieuwe doelgroepenverordening brengt duidelijkheid in de vraag naar balans tussen inkomen en betaalbaarheid. De raadscommissie is gevraagd de oude verordening in te mogen trekken en mee te denken over de nieuwe verordening. Nieuw is dat een sociale huurwoning dat minimaal 25 jaar moet blijven in plaats van de huidige 10 jaar.

Voor de sociale koopwoningen wordt uitgegaan van vier deelsegmenten:

bruto inkomen tot € 55.044: € 220.000 (sociale koop laag 1);
bruto inkomen tot € 60.781: € 240.000 (sociale koop laag 2);
bruto inkomen tot € 66.053: € 270.000 (sociale koop hoog 1);
bruto inkomen tot € 72.938: € 310.000 (sociale koop hoog 2);

Voor de deelsegmenten sociale koop laag geldt ook de bepaling dat het huis niet binnen 1½ jaar mag worden doorverkocht. 

In de discussie wordt de duur van 1½ jaar als tekort ervaren. Vijf jaar heeft voor een aantal fracties de voorkeur. Arnica Gortzak (PvdA) constateert dat het inkomen van het laagste segment al hoger is dan het gemiddelde salaris van de mensen die in aanmerking komen voor sociale huur. Rob Brandhoff (CDA): voor wie bouwen we eigenlijk? Is het mogelijk om bij verkoop van oudere sociale woningen aan mensen met een hoger inkomen een hogere prijs te vragen dan aan mensen met een lager inkomen? Menno Jas (DRP) vindt het voorstel op papier er mooi uitzien, maar het staat ver buiten de realiteit. Er zijn veel te weinig woningen voor de genoemde doelgroep en dit beleid verandert dat niet. Ook Chris de Meij (Liberaal Hoorn) ziet de onmogelijkheid voor de gemiddelde Hoornse inwoner om zelfs een huis in het goedkoopste segment te kunnen kopen en krijgt Intermaris het ooit voor elkaar om voldoende nieuwe woningen te laten bouwen, wanneer daartoe bestaande woningen worden verkocht. Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) denkt dat het verstandig is om bij verkoop van een sociale koopwoning eerst op zoek te gaan naar kopers in hetzelfde segment.

Cedric Dors (ChristenUnie) wijst ook op studenten met een studieschuld die daardoor buiten de boot vallen. Hij ziet wel wat in een voorkeursrol voor mensen die in Hoorn wonen of een andere relatie met de stad hebben? Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) herhaalt zijn bezwaar tegen de verkoop van sociale huurwoningen door Intermaris, ook niet na 25 jaar. Robert Vinkenborg (ÉénHoorn) voorziet dat de meeste te bouwen woningen in Hoorn niet eens voor mensen uit Hoorn bestemd kunnen zijn. Door Liberaal Hoorn en DRP wordt de vraag naar woonruimte door statushouders ook nog aangehaald.

Wethouder Marjon van der Ven wijst op de woonvisie die door de raad is vastgesteld en in de doelgroepenverordening nader wordt omschreven op welke manier we die visie vormgeven. Zij wijst op de bezwaren die de bank heeft wanneer de termijn om woningen niet te mogen verkopen verlengd wordt van 10 tot 25 jaar. Hypotheekverstrekking wordt dan moeilijker. Het voorstel is voorgelegd aan diverse instanties en door hen wordt het voorstel evenwichtig genoemd. Door een starterslening beschikbaar te stellen wordt aankoop voor meer mensen haalbaar.

Intermaris heeft aangegeven dat veel sociale huurwoningen woningen zijn voor gezinnen en dat er  tegenwoordig veel meer vraag is naar woningen voor één- of tweepersoonshuishoudens, waarvoor kleinere woningen nodig zijn. Volgens Van der Ven is de periode van anderhalf jaar een antispeculatie maatregel meer iets van vorige jaren. Ze kan ook melden dat in Hoorn bijna 30% van de woningen bestemd zijn voor sociale huur, zodat er redelijk wordt voldaan aan de afspraken op dit gebied.  Op13 april zal dit punt in de gemeenteraad terugkomen.

Sociale huurwoning Sociale huurwoning