Hoornse startersleningen aangepast

Commissievergadering 28 maart

HOORNGIDS HOORN | Een starterslening wordt doorgaans verleend om mensen met een laag inkomen te helpen aan een koopwoning. De prijzen van de woningen zijn opgelopen en daarom is het belangrijk de verordening voor startersleningen aan te passen.

Om nu voor een starterslening in aanmerking te komen mag de koopsom van de woning gaan tot € 355.000,-. Er kan maximaal €50.000,- worden geleend. Omdat het beschikbare geld hiervoor bijna op is, wordt de gemeenteraad gevraagd om een aanvullend budget van drie miljoen euro.

Dit raadsvoorstel ontmoet veel instemming. Renzo van Houten (Fractie Tonnaer) stipt aan dat het kopen van een woning voor jongeren bijna onmogelijk is en ziet liever niet dat de starterslening ook wordt gegeven aan mensen die van buiten de stad of regio komen. Rob Brandhoff (CDA) meent juist dat ouderen wat meer hulp mogen krijgen om naar een kleinere woning door te stromen. Hij pleit voor een verhuizingsassistentie. Chris de Meij (Liberaal Hoorn) oppert het herinvoeren van erfpacht als een middel om het kopen van een woning beter haalbaar te maken. Liz Delcour (Sociaal Hoorn) hoopt dat de starterslening de eerste drie jaar rentevrij is. Arnica Gortzak (PvdA) stelt voor met het geld van de starterslening de prijs van woningen omlaag te krijgen. Elise van Os (GroenLinks) wil graag weten wat de starterslening in het verleden heeft opgeleverd voor woningkopers.

Wethouder Marjon van der Ven geeft aan dat er voor ouderen ook een regeling is om doorstroming te vergemakkelijken. Wanneer de drie miljoen op zijn, dan komt ze weer terug bij de raad. Hoorn heeft geen grond meer om daar erfpacht in te voeren.

Wethouder Marjon van der Ven over startersleningen Wethouder Marjon van der Ven over startersleningen

Reacties
Reactie: (Kees)
29-3-2023, 10:35
Niemand die zijn verstand gebruikt, starterslening verhogen en de makelaars verhogen de prijzen dan is de bal weer rond.