Regeltjes

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad maart 2023

Onlangs kwam een bericht tot mij over de uitsluiting van een biljarter die 30 seconden te laat was gearriveerd en daardoor, ondanks een rit vanuit Limburg, niet mocht deelnemen aan een biljarttoernooi in Hoorn. De arme man kon praten wat hij wilde, de wedstrijdleider was onverbiddelijk: te laat is te laat en regels zijn regels. Hij kon weer vertrekken.

Er werd niet gevraagd waarom hij een overschrijding van de tijdslimiet had van maar liefst 30 seconden, er werd geen enkel begrip getoond. Het leidde ertoe dat de 72-jarige Limburger, die niet in het bezit is van een mobiele telefoon, de volgende morgen terug is gereden naar huis en niet de geplande twee nachten in een hotel door heeft gebracht. 

Aan dit hele voorval heb ik in het Hoorns Nieuwsblad aandacht besteed, na zowel de getroffen Limburger, de wedstrijdleider, de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond, het hotel en de voorzitter van de biljartclub waar het toernooi werd gehouden te hebben gesproken. De KNBB heeft zich dit voorval zeer aangetrokken en heeft de man inmiddels volledig schadeloos gesteld: ”Zo wensen wij niet met mensen om te gaan. Er is gehandeld naar de letter der wet, niet naar de geest van de wet.”

Daarmee handelde de KNBB volledig naar de wens van de leden, die het artikel onder ogen hadden gekregen op de facebookpagina van biljartend Nederland, waar vrijwel iedereen het erover eens was dat hier een grens was overschreden. Een menselijke grens, waarbij de waardigheid in het gedrang was gekomen. Je stuurt simpelweg niet iemand naar huis na een rit van enkele honderden kilometers, die na zich te hebben geïnstalleerd en omgekleed in het nabije hotel, zijn auto parkeert op het Transferium, vervolgens terugloopt naar de Hoornse binnenstad, om 30 seconden nadat de klok op half zeven was gekomen te horen te krijgen dat hij te laat was.
Er waren klaarblijkelijk ook geen protesten van de overige deelnemers. Dit in tegenstelling tot een soortgelijk voorval enkele jaren geleden, met overigens dezelfde wedstrijdleider, waarbij de deelnemers zich massaal achter de uitgesloten deelnemer schaarden, waarna een uur later het toernooi kon aanvangen met de beoogde biljarter en niet diens al aangewezen opvolger. Een andere biljarter meldde in diezelfde facebookgroep dat een kampioenschap ooit was stilgelegd vanwege de uitsluiting van een speler die vergeten was dat hij zwarte sokken moest dragen. Uiteindelijk ging de wedstrijdleiding overstag en mocht de speler gewoon meedoen.
Het op de juiste wijze toepassen van regels is niet iedereen gegeven. Zet iemand die er niet mee om kan gaan op een machtspositie en je krijgt conflicten. Die stelling hang ik al jaren aan en het wordt ook altijd weer bewezen. 

De biljarter uit het grensplaatsje Eygelshoven heeft meer dan 500 kilometer gereden, twee nachten in een hotel betaald en niet kunnen doen waarvoor hij gekomen was: deelnemen aan de biljartfinale waarvoor hij zich had weten te plaatsen en waar hij zeer naar uit had gekeken. Waarbij de vraag rijst: wat te doen met een wedstrijdleider die 30 seconden te laat is?

Harry Pluijmaekers Harry Pluijmaekers