Werkgroep buigt zich over verkeersafwikkeling na afsluiting Roode Steen

03-04-2023

HOORNGIDS HOORN | De verkeersafsluiting op het West naar de Roode Steen als gevolg van de verruiming van de terrassen op de Roode Steen leidt automatisch tot meer verkeer op het Achterom, maar ook op de Italiaanse Zeedijk en het Grote Oost. Bewoners, ondernemers en omwonenden voorzien door die toenemende verkeersdruk extra problemen met de afwikkeling. 

De betrokkenen gaven in een eerder stadium al aan niets tegen de uitbreiding van de terrassen te hebben, maar slechts met de verkeerskundige gevolgen ervan. De Roode Steen is tussen 12.00 en 18.00 uur afgesloten, waarbij niet alleen zoekverkeer rond blijft rijden op zoek naar een parkeerplek, maar ook verkeer dat de stad via een andere optie weer uit wil. 

Ambtelijke werkgroep
Vanwege die verkeersproblematiek is gemeenteraadslid Marieke Rijk van Fractie Tonnaer in de pen geklommen om vragen te stellen aan het college van B&W. Uit de beantwoording blijkt dat er een werkgroep zal komen die zich mag buigen over de verkeersafwikkeling. De ambtelijke werkgroep richt zich niet alleen op het afsluiten van de Roode Steen, maar er zal worden gekeken naar meerdere maatregelen om minder doorgaand verkeer in de binnenstad te krijgen. Afsluitingen zijn hierbij mogelijkheden, maar het onderzoek vindt in de breedte plaats. De gemeente zegt toe met de betrokken bewoners en ondernemers in gesprek te gaan. De planning hiervan is nog niet bekend.

Achterom
De bewoners die bij de eerste verkeersdrempel van het Achterom bij de Geldersesteeg wonen gaven aan dat de ontstane overlast zichtbaar en hoorbaar is toegenomen. Vooral auto’s met aanhangers gaan er stuiterend over heen. De drempel met zebrapad is eigenlijk geen drempel meer te noemen. Het verkeer remt hier niet af, maar gaat er met een te grote snelheid overheen. Het bord dat achter de boom geplaatst is en aangeeft de snelheid te matigen, is niet te zien. De gemeente gaat in ieder geval zorgen dat het bord zal worden verplaatst. Er zullen overigens geen verkeersremmende maatregelen genomen worden bij de bewuste drempel, daar de nadelige effecten hiervan juist groter zouden zijn volgens de gemeente.

Grote Oost en Havengebied
De bewoners en ondernemers van het Grote Oost en het Havengebied gaven aan dat ze ook betrokken willen worden bij de werkgroep. Dus niet alleen de bewoners van de Italiaanse Zeedijk en het Achterom. Het college geeft in haar beantwoording aan dat met alle betrokkenen zal worden gesproken, maar dat de planning hiervan nog niet duidelijk is. Marieke Rijk heeft de beantwoording doorgezonden aan de betrokken inwoners en ondernemers.

Het West afgsloten richting Roode Steen Het West afgsloten richting Roode Steen
Achterom richting Breed 3 april 2023 Achterom richting Breed 3 april 2023