Kritiek op voorstel college om kruising IJsselweg/Maasweg veiliger te maken

Fractie Tonnaer dient bij dit agendapunt tijdens gemeenteraadsvergadering op 13 april een amendement in

HOORNGIDS HOORN | Donderdag 13 april vergadert de gemeenteraad onder andere over het verhogen van de verkeersveiligheid op de kruising IJsselweg/Maasweg in de Kersenboogerd. Op dit kruispunt zijn meerdere ernstige ongelukken en bijna-ongelukken gebeurd.

Meerdere fracties hebben de afgelopen tijd aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om deze ’beruchte’ kruising veiliger te maken. Het college komt daarop met het voorstel om een verkeerslichtregelinstallatie te plaatsen, bestaande zebrapaden en de voorsorteerstroken bij de oversteekplaats te verwijderen en een nieuwe brug te plaatsen over het water naast de Maasweg met een nieuwe zuidelijker oversteek, zodat fietsers en voetgangers tussen Nachtegaal en Watersnip in een rechte lijn kunnen oversteken.

Raadslid Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer laat weten heel blij te zijn met de voorgenomen plaatsing van een verkeerslichtregelinstallatie. Maar omdat deze alleen werkt tussen 7.00 en 20.00 uur geeft dit geen veiligheid op de uren waarop deze in de knipperstand staat. Daarbij komt dat de zebrapaden worden verwijderd, want die geven volgens het college schijnveiligheid.

In het plan worden ook de voorsorteerstroken bij oversteekplaatsen verwijderd. Waar men nu kan voorsorteren om vanaf de IJsselweg rechtsaf te slaan naar de Maasweg is dat in de nieuwe situatie niet meer mogelijk. Fractie Tonnaer denkt dat dit opstoppingen gaat geven tijdens met name de ochtend- en avondspits. Het aantal verkeersbewegingen is doorgerekend tot 2030, maar dat is niet zo heel ver in de toekomst. Daarnaast wordt er nog steeds gebouwd in de Bangert en Oosterpolder waardoor het nog drukker gaat worden op de IJsselweg.

Ook wordt een nieuwe brug over het water langs de Maasweg met een rechte oversteek tussen Nachtegaal en Watersnip niet als toppunt van veiligheid gezien. Omdat de voorsorteerstrook op de Maasweg verwijderd zal worden, wordt verwacht dat daar meer ophoping van verkeer zal ontstaan. Zeker als de spoorbomen even verderop net dicht zijn geweest. Fietsers en voetgangers zullen dan bij de nieuwe oversteek dwars door het verkeer heen moeten. Met de snelheid van onder andere elektrische fietsen die dan in een rechte lijn kunnen oversteken, worden gevaarlijke situaties voorzien. De huidige oversteek heeft een knik, waardoor snelheid wordt afgeremd. 

Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer zal daarom bij dit agendapunt een amendement indienen waarin zij vraagt om in eerste instantie alleen de verkeerslichtregelinstallatie te plaatsen die tussen 22.00 uur en 6.00 uur in de oranje knipperstand staat. Deze verkeerslichten moeten dan meer uren in werking zijn dan nu gebruikelijk is. Mocht deze maatregel om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te vergroten niet voldoende blijken, dan kan in een later stadium altijd nog worden gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

”Als er nu al drastische zaken worden uitgevoerd als het weghalen van voorsorteerstroken en zebrapaden, krijgen we in een later stadium misschien dezelfde situatie als bij de provinciale weg waar eerst een turborotonde moest komen die later weer is omgebouwd naar een kruispunt met verkeerslichten. Fasering van dit project lijkt daarom beter”, aldus Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer.

Gemeenteraadsvergadering donderdag 13 april vanaf 19.00 uur. Ook te volgen via https://channel.royalcast.com/hoorn/#!/gemeentehoorn/20230413_1 (https://channel.royalcast.com/hoorn/#!/gemeentehoorn/20230413_1)

Kruissing IJsselweg Maasweg Kruissing IJsselweg Maasweg