Woningsplitsing tegen woningnood

Commissievergadering 18 april

HOORNGIDS HOORN | Om de woningnood in Hoorn iets te verlichten zou het splitsen van woningen of het toestaan van bewoning door meer dan één huishouding per woning moeten worden toegestaan. Dit dient wel onder voorwaarden te gebeuren. Dat moet worden vastgelegd in de bestemmingsplannen die nu nog voor alle wijken gelden.

Het college vraagt de raad advies hierover. Er wordt al aangegeven dat het om een tijdelijke toestemming gaat en dat het niet ten koste mag gaan van de leefbaarheid in de wijken. Ook voor kamerverhuur zou ruimte kunnen komen, maar niet een kamerverhuur voor de hele woning. In de binnenstad zou voor deze plannen meer ruimte zijn.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie manieren om de woning voor meer bewoners geschikt te bevinden. Bij woningdeling mogen maximaal drie volwassenen een woning delen. Bij woningsplitsing kan een woning in maximaal twee zelfstandige woningen worden gesplitst. Bij kamerverhuur kunnen maximaal twee kamers aan maximaal twee personen worden verhuurd.

Mw. Esther Vastenburg sprak namens haar huisvestingsbedrijf over het huisvesten van buitenlandse werknemers en de manier waarop dat door hun bedrijf wordt geregeld. Zij benadrukt de noodzaak om duidelijke eisen te stellen bij het verhuren van woonruimten en ze waarschuwt voor de cowboys op de markt. Ze raadt de gemeente aan zich te houden aan een beperkte percentage van deze woningen per wijk.

De fracties spreken zich over het algemeen positief uit over het voorstel, maar er blijven wel wat vragen. Moeten de linten in Hoorn ontzien worden en hoeveel mensen kunnen een woning delen? Marieke Rijk van Fractie Tonnaer wijst op hun voorkeur om samen met de buurgemeenten een nieuwe wijk op te zetten. Lisa Klinkenberg (PvdA) waarschuwt voor mensen die misbruik kunnen maken van de regeling. Ook Cees Maas (ChristenUnie) vreest opkopers van goedkopere woningen om daar kamers te verhuren, een situatie die we kort geleden hebben beëindigd vanwege overlast in de wijk. Guido Breuker (ÉénHoorn) wil absoluut niet terug naar het oude beleid waar vooral zijn fractie een eind aan heeft helpen maken. En in hoeverre kunnen we handhaven op dit gebied? Niek Heijne (D66) ziet niet waarom in de linten minder aan woningdeling zou mogen worden gedaan.  

Wethouder Marjon van der Ven stipte even de wantoestanden van enkele jaren geleden in de Kersenboogerd aan, waar huizen waren opgekocht en gevuld met te veel arbeidsmigranten. Om die reden zijn voorwaarden geformuleerd om dat te vermijden als nu wordt gekozen voor woning delen of verhuur van kamers. Bij splitsen van woningen is er ook een norm voor de minimale grootte van de woningen. Ze wil geen gelegenheid geven voor het speculeren met woonruimten.

Wethouder Arthur Helling geeft aan dat ook weer kamers kunnen worden verhuurd aan arbeidsmigranten, wanneer aan duidelijke voorwaarden wordt voldaan. Er wordt ook gewerkt aan een aparte opvang van deze groep woningbehoevenden. Hij verwacht een afname van de illegale verhuursituatie die er ongetwijfeld nog zal zijn wanneer er een legale regeling bestaat. In het lintenbeleid is nu een beleid om de ruimtelijke kwaliteit van de lintenstructuur te bewaren. Toch is het mogelijk om ook daar te doen aan woningsplitsing of kamerverhuur. Er is echter zorg voor de verkeersaantrekkende werking. Omdat onder het nieuwe beleid vergunningen moeten worden aangevraagd is er een overzicht van deze woningen, zodat handhaven overzichtelijker wordt. Zonder vergunning is woningsplitsing, woningdeling of kamerverhuur illegaal.

Wethouder Arthur Helling over woningsplitsing Wethouder Arthur Helling over woningsplitsing