Gemeentelijke maatregelen rond Koningsdag

21-04-2023

HOORNGIDS HOORN | Donderdag 27 april is het Koningsdag. Dan is er in de binnenstad van Hoorn vrijmarkt. Ook in Blokker en Zwaag is er veel te doen voor jong en oud. Zorg dat u op de hoogte bent van de spelregels, verkeersmaatregelen en het programma in Hoorn, Blokker en Zwaag voor Koningsdag.

Bekijk alle informatie over de festiviteiten tijdens Koningsdag: de spelregels voor kleedjesverkopers, bezoekers en ondernemers, de faciliteiten in de binnenstad, de geldende verkeersmaatregelen en ook wat er te doen is in Blokker en Zwaag.

Vrijmarkt
Op Koningsdag, is er in de binnenstad van Hoorn vrijmarkt. Met deze spelregels zorgen we er samen voor dat het een feestelijke dag wordt. Voor de particuliere handelaren op kleedjes en voor het enthousiaste publiek.

Een plek kiezen voor uw kleedje
Kies een plekje op het Kleine Noord, het Grote Noord, het Kerkplein, de Nieuwstraat, de Gouw, de Gedempte Turfhaven, de Veemarkt en de tussenliggende straten. Als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de toezichthouders een andere plek kiezen. Het is niet toegestaan om tape of verf op de openbare weg aan te brengen.
Om veiligheidsredenen moet er een doorgang van minimaal 3,5 meter vrij blijven voor hulpdiensten. Daarom mag er geen plek ingenomen worden in de Lange Kerkstraat, de Kerkstraat, de Roode Steen, het Dal (voor Sint-Pietershof) en bij toegangen tot de fietsenstalling op de Veemarkt.
In de Nieuwsteeg mag maar aan één kant een plek worden uitgekozen. Ter plekke wordt door toezichthouders van de gemeente bekeken welke kant dat wordt.

Bereikbaarheid winkels
Houd nooddeuren en de ingang van winkels die open zijn vrij. Ook al mogen de winkels wettelijk gezien open, winkeliers in de binnenstad wordt geadviseerd om hun deuren gesloten te houden in verband met de drukte van de vrijmarkt.  
Winkeliers in de binnenstad die van plan zijn hun zaak te openen wordt geadviseerd om aan te geven dat ze open gaan. Bijvoorbeeld door een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met het verzoek om de toegang tot de winkel en de nooduitgang vrij te houden.

Verkoop van spullen, eten en drinken
Van 6.00 uur tot 18.00 uur mogen particulieren zonder vergunning spullen op straat verkopen. Dit mag geen eten of drinken zijn. Alleen beroepshandelaren mogen eten en/of drinken verkopen als zij een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel hebben. Uit deze inschrijving moet blijken dat men eten mag bereiden en verkopen. Non-food beroepshandelaren zijn niet welkom op de vrijmarkt
Het is niet toegestaan om alcohol te verkopen en buitentaps op de openbare weg te plaatsen of een terras. Onder een buitentap valt ook een semipermanent en draagbaar alcoholtappunt, zoals rugzakjes waaruit alcohol getapt wordt. Buiten de evenemententerreinen mag er op straat geen alcohol gedronken worden. Ook mag men geen aangebroken verpakkingen alcohol bij zich hebben.

Veiligheid en vergunningen
De afstand tussen een bakkraam of bakwagen met een gasinstallatie en een gebouw moet minimaal 2 meter zijn. Deze afstand moet 5 meter zijn als er in de kraam of wagen gefrituurd wordt. Als er met gas wordt gekookt of gebakken moet er een (hand)brandblusapparaat aanwezig zijn. De gasslangen moeten met werkende slangklemmen zijn bevestigd. Deze gasslangen mogen niet ouder dan twee jaar zijn.
Een podium of ander object mag alleen op de openbare weg geplaatst worden als men hiervoor een evenementenvergunning heeft. Op of aan de openbare weg mag alleen versterkte muziek gemaakt worden als hiervoor een vergunning is afgegeven. Dit geldt ook voor terrassen.
Als u stroom nodig heeft, gebruik dan apparatuur die geen overlast veroorzaakt. Aan welk geluidsniveau uw apparaat moet voldoen kunt u nalezen in de Staatscourant nr. 166 uit 2001.

Openingstijden horeca
Tijdens Koningsnacht (woensdag op donderdag) geldt de weekendmaatregel. Horecagelegenheden mogen na 02.00 uur geen bezoekers meer toelaten en moeten sluiten om 04.00 uur. De terrassen sluiten uiterlijk om 02.00 uur. Op Koningsdag gelden de reguliere openingstijden zoals vermeld in de vergunningen van de betreffende horecagelegenheid.

Toiletvoorzieningen
Op het Kerkplein en de Roode Steen zijn openbare toiletten aanwezig. Op het parkeerterrein aan de kruising Spoorstraat-Dal en op de Roode Steen staan extra toiletwagens. Ook op de Veemarkt zijn openbare toiletten aanwezig.

Toezicht op de spelregels
Medewerkers van de politie, Veiligheid en Toezicht, brandweer en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleren of iedereen zich aan de spelregels houdt. Als u wordt aangesproken door één van de medewerkers, moet u de aanwijzingen meteen opvolgen. Voor het overtreden van de regels kunt u een bekeuring krijgen.

Verkeer binnenstad
Op donderdag 27 april wordt een groot gedeelte van de binnenstad afgesloten vanwege activiteiten tijdens Koningsdag. De volgende straten zijn donderdag 27 april vanaf 06.00 uur afgesloten:

Noor­derstraat tussen Veemarkt en Baan­straat
Verbindingsstraat tussen Stations­plein en Veemarkt
Noorderveemarkt
Veemarkt
Roode Steen
West (vanaf de dynamische afsluitpaal)
Kerk­straat
Kerk­plein (vergunning parkeerplaatsen bereikbaar)
Nieuwstraat
Gouw
Ge­dempte Turf­ha­ven
Nieuwland
Breed (ter hoogte van het Achterom)
Bezoek binnenstad
In verband met de vrijmarkt is het winkelrondje de hele dag gesloten voor verkeer. Vanwege de omleidingen en de drukte in de stad doen bezoekers er goed aan op de fiets of met het openbaar vervoer naar de binnenstad te gaan. Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de Veemarkt. Voor wie toch met de auto komt kan parkeren op het Pelmolenpad, Transferium, Noorderveemarkt, Vale Hen, Prismaterrein, Lambert Meliszweg of in de parkeergarages Het Park en ’t Jeudje.
Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt via het Keern en de Stationsweg geleid. Vanaf de overweg Keern is het mogelijk om linksaf te slaan en via de busbaan naar het station te rijden.

Koningsdag 2023 Koningsdag 2023