Bedelarij in de Kersenboogerd zorgt voor overlast

24-04-2023

HOORNGIDS HOORN | Via diverse kanalen komen nog steeds klachten binnen over bedelaars in de Kersenboogerd. Zij zijn overdag meestal actief rond het station Kersenboogerd en het winkelcentrum. ’s Nachts bellen zij bij mensen aan of bonken op de ramen. Meestal vragen zij om €20 omdat ze ”geen geld hebben voor de trein/bus” of zichzelf hebben buitengesloten.

Velen weten inmiddels dat ze deze mensen moeten negeren of ”nee” moeten zeggen, maar er zijn ook genoeg mensen die wel op de vraag ingaan. Ook kwetsbare groepen als ouderen en kinderen worden aangesproken en om geld gevraagd. Als ze geen contant geld hebben, geven ze soms hun telefoonnummer. De bedelaars sturen dan een Tikkie.

Al jaren gaande
De overlast die deze bedelaars veroorzaken is inmiddels een aantal jaren bekend. Mensen blijven horen dat ze dit moeten melden bij de politie, want die bouwt een dossier op. Maar velen vragen zich af hoelang dit nog kan duren, want er verandert niets.
Voor Fractie Tonnaer is het nu genoeg geweest: ”Artikel 2:65 is vastgelegd en moet gehandhaafd worden. Wijkbewoners moeten niet midden in de nacht de stuipen op het lijf gejaagd worden. Vandaar dat wij nu vragen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders.” De brief is hieronder te lezen.

Geacht college,
Al een aantal jaren zijn er klachten vanuit de Kersenboogerd over vrouwen die bedelen op straat en aan de deur. Dit bij nacht en ontij. ’s Nachts wordt er bij mensen aangebeld en op ruiten geklopt. Overdag is de overlast voornamelijk in de buurt van de pinautomaat op het Betje Wolffplein en bij station Kersenboogerd. Kwetsbaren (ouderen, kinderen) worden aangesproken. Als zij geen contant geld hebben en hun telefoonnummer geven, worden er door de bedelaars Tikkies verstuurd.
In de raadsvergadering van 21 september 2021 is de APV Hoorn gewijzigd. Hierin staat: 
Artikel 2:65 Bedelarij. Het is verboden op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw om geld of andere zaken te bedelen.
Anderhalf jaar later is de overlast nog steeds hetzelfde en krijgen melders alleen het advies: melden bij de politie zodat er een dossier kan worden opgebouwd.
Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij de volgende vragen:

- Bent u bekend met bovengenoemde overlast? Zo ja, waarom wordt deze overlast niet aangepakt op grond van art. 2:65 van de APV Hoorn?    
- Waarom en hoe lang moet de politie een dossier opbouwen om iets te kunnen ondernemen? 
- Bent u zich ervan bewust dat vooral kwetsbare mensen de dupe zijn van deze bedelarij?

Wij willen graag dat volgens artikel 2:65 APV Hoorn wordt gehandhaafd en dat er een einde komt aan deze reeds jaren durende overlast.

Met vriendelijke groet, 
Namens Fractie Tonnaer, Ellen van der Knaap, raadslid

Kersenboogerd nabij station Kersenboogerd nabij station

Reacties
Reactie: (Hennie Dammen)
22-8-2023, 12:13
Ik wooni in beneden huis bolwerk vanmorgen om 6.45 een vrouw in mijn tuin . Ik had mijn kamer deur open staan,maar zag haar raar loeren , dus gelijk mijn deur op slot , ik ging de kamer uit zodat ik uit beeld was , toen ik 5 minuten later weer de kamer in kwam stond ze voor mijn tuindeur Ik deed net of ik iemand aan de telefoon had , en wuifde haar weg dat ze mijn tuin uitmoest ; ze aarzelde en ik schreeuwde dat ik de politie aan de lijn had , en toen ging ze weg ,dit is de derde keer in drie jaar , nog een keer vroeg in de ochtend rond 0.600 en een keer s,avonds laat rond midden nacht dit in twee jaar drie keer gebeurd , voel mij heel onveilig daardoor , en schrik mij een hart aanval iedere keer , durf mijn tuindeur niet meer open te zetten in deze hitte , niet normaal dat dit niet aangepakt word , zijn buitenlandse types Afrikaans achtig met doeken om hun hoofd , en de vorige keer Bulgaarse types , met vriendelijk groet mevr Dammen