Peter Vlaar uit Hoorn wint nationale titel NK Driebanden Groot Extra Klasse

25-04-2023

HOORNGIDS REGIO | Afgelopen weekend heeft de Hoornse biljarter Peter Vlaar de nationale titel behaald bij het NK Driebanden Groot Extra Klasse. De wedstrijden werden gespeeld in het Limburgse Sittard, waar Peter al op vrijdagavond zijn intrek had genomen in een hotel, daar de eerste wedstrijden op zaterdagmorgen half tien stonden gepland. Na als winnaar te zijn gekomen in zijn poule mocht hij het in de finale opnemen tegen John Schollink uit Almelo, om zich na precies 35 beurten te laten kronen tot nationaal kampioen.

Angstgegner
Biljarters uit het hele land hebben zich in eigen regio kunnen kwalificeren voor de finale. Daarbij wordt gekeken naar het moyenne en het aantal matchpunten. Uiteindelijk konden 12 deelnemers van acquit gaan in Sittard, verdeeld over twee poules van 6 finalisten. Allen dienden 35 caramboles te maken. Peter Vlaar wist na een serie spannende wedstrijden de finale te bereiken waarin hij zijn angstgegner trof: John Schollink uit Almelo. Tegen hem had Peter al vaker gespeeld, maar was er nog nimmer in geslaagd een match winnend tegen hem af te sluiten. De finalepartij kende een wisselend verloop. Peter Vlaar kwam al snel op voorsprong, maar na een mindere fase met moeilijke ballen en altijd bij het driebandenspel op de loer liggende klossen, lukte het zijn tegenstander om op voorsprong te komen. Maar ook bij hem haperde de productie halverwege de match. Met enkele goede series geraakte Peter Vlaar weer op voorsprong, die hij niet meer uit handen zou geven. Na precies 35 beurten haalde hij de 35 caramboles, waarna John Schollink, die tot 32 caramboles was gekomen, nog de nabeurt had. Verrassend genoeg miste hij de afstoot, zodat Peter Vlaar nationaal kampioen werd. Zijn gevreesde opponent nam het verlies sportief op: ”Gefeliciteerd Peter. Niet alleen de finale, maar over het hele toernooi was je de sterkste.”

Voorbereiding
Voorafgaand aan het NK was Peter naar eigen zeggen niet nerveus. ”Ik had geen hoog verwachtingspatroon en was als zesde geplaatst op basis van moyenne. Al met al heb ik maar een uurtje kunnen trainen, omdat ik eigenlijk geen tijd heb gehad voor een voorbereiding. Normaal train ik dagelijks een uur op mijn eigen tafel en daarnaast 1 x per week op de clubavond bij Horna. Maar inmiddels heb ik enige ervaring met het spelen van nationale finales. Zes jaar geleden is het me ook al gelukt om nationaal kampioen te worden op dit niveau. En 30 jaar geleden ook op groot biljart, maar dan voor de 2e klasse.” De altijd goedgemutste biljarter mag zich een jaar lang kampioen noemen op het hoogste amateurniveau in de moeilijkste spelsoort.

Peter Vlaar Peter Vlaar