Jozefschool Venhuizen wint dopperactie '30dagengezonder'

25-04-2023

HOORNGIDS REGIO | In maart organiseerde GGD Hollands Noorden de actie ‘30dagengezonder’. Bij deze actie kiezen deelnemers hun eigen gezonde uitdaging, bijvoorbeeld elke dag een ommetje of 10.000 stappen, koud afdouchen, 30 dagen vegetarisch eten of elke dag je smartphone een uurtje uit. Om basisscholen in regio Noord-Holland Noord extra te stimuleren om deel te nemen aan de actie heeft de GGD een dopper win-actie uitgezet onder deze scholen.

Van de deelnemende klassen die hun ervaring met de GGD deelden, heeft één klas doppers voor de hele klas gewonnen: groep 4b van de Jozefschool in Venhuizen is de gelukkige winnaar van de doppers! Deze klas had zich aangemeld met de uitdaging: de Daily mile. Dagelijks onderbreken kinderen de lesdag om 15 minuten in hun eigen tempo een rondje te rennen of joggen. De impact kan enorm zijn, niet alleen de conditie van de kinderen, maar ook hun concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn kan vooruit gaan. Nouky Huiberts, leerkracht van groep 4b: ”Dagelijks de Daily mile doen vinden de kinderen leuk en het haalt ze even uit de dagelijkse ’sleur’ in de klas. Het activeert hun hoofd weer voor de nieuwe opdrachten.”

Mooie uitdagingen en ervaringen
Drie basisscholen in de regio hebben met meerdere klassen aan de actie meegedaan. Naast de Jozefschool in Venhuizen deden ook klassen mee van kindcentrum Het Fluitschip in Hoorn en kindcentrum De Kerkuil in Limmen. Deze scholen stuurden eveneens mooie uitdagingen en ervaringen in, zoals 30 dagen alleen gezonde tussendoortjes en elke ochtend 10 minuten wandelen wat de kinderen rustig en ontspannen maakte voor het stillezen daarna.

Nieuw aangeleerd gedrag voortzetten
Op donderdag 22 april heeft Esther Kleine Deters van GGD Hollands Noorden de doppers aan de leerlingen en leerkracht van groep 4b uitgedeeld. Esther: ”Fantastisch om de diverse uitdagingen binnen te krijgen en dat scholen ervaren dat de impact van een kleine aanpassing in het gedrag toch best groot kan zijn. Nog mooier vind ik het om te horen dat de klassen het nieuw aangeleerde gedrag voortzetten. Zo zie je dat je dus in een maand tijd al kunt wennen aan een gezondere gewoonte.”

Ook voor regio Noord-Holland Noord
Ook voor voortgezet onderwijs scholen in de regio Noord-Holland Noord heeft GGD Hollands Noorden de dopper win-actie georganiseerd. Op de Europese School in Bergen won klas S1Engish de 30 doppers door samen elke dag aan hun fitheid te werken met bijvoorbeeld push ups, burpees, wandelen of fietsen. Leerlingen gaven aan dat het in het begin best pittig was, maar steeds makkelijker ging.  

Organisatie en informatie
‘30dagengezonder’ is een jaarlijkse actie voor jong en oud. De organisatie is in handen van GGD Hollands Noorden, GGD Gooi en Vechtstreek, GGD Zaanstreek Waterland, GGD Kennemerland, GGD West Brabant, GGD Hart voor Brabant en GGD IJsselland. In Noord-Holland wordt de actie ondersteund door Groen Kapitaal van de Provincie Noord-Holland. Voor meer informatie over de actie 30 dagen gezonder zie www.30dagengezonder.nl. (http://www.30dagengezonder.nl.)

Foto Jozefschool Venhuizen Foto Jozefschool Venhuizen