Hoornse raad tegen velden met zonnepanelen?

Commissievergadering 25 april

HOORNGIDS HOORN | Erik Mooij uit Opmeer meldt zich als inspreker bij de Hoornse raadscommissie om te trachten Hoorn als tegenstemmer te werven in Westfriese plannen om landbouwgrond te gebruiken om zonnepanelen op te plaatsen.

Het is hem en de mensen namens wie hij spreekt een gruwel dat er concrete plannen bestaan in Westfriesland om grond hiervoor te bestemmen. Omdat het punt energiewinning als beleidskader op de agenda staat, kunnen Hoornse raadsleden laten zien of zij meer plek voor weidevogels willen of voor zonnepanelen. De geloofwaardigheid van de Hoornse politici staat hier op het spel. Bij de vraag of het mogelijk is om zowel te kiezen voor plaatsing van de panelen op daken als voor landbouwgrond meent Erik Mooij dat in dat geval eerst landbouwgrond vol zal worden gezet en later de daken.

De commissieleden hebben nog geen uitspraak hierover gedaan. In de eerstvolgende raadsvergadering zal blijken of het reeds geformuleerde beleid een hamerstuk zal zijn, of nader zal worden besproken. De plaatsing van zonnepanelen en andere energietransitie-activiteiten in de gemeente Hoorn wordt wel besproken. De meeste fracties vinden het wel belangrijk dat Hoorn dit mogelijk maakt door het verstrekken van subsidies en leningen aan particulieren. Alleen De Realistische Partij is tegen omdat deze fractie alle discussie rond de klimaatdoelstellingen niet realistisch vindt.

Wethouder Arthur Helling meent dat Hoorn in 2040 energieneutraal kan zijn, terwijl hij realistisch kijkt naar de haalbaarheid van de doelstelling. Tijdens de route naar dit doel wordt al het mogelijke gedaan. Er vallen nog wel heel wat problemen opgelost te worden. Hij geeft aan dat ook de provincie druk bezig is, onder andere met waterstofproductie en beschikbaarstelling. Warmtenetplannen in de Kersenboogerd lopen volgens plan. Er lijken toch meer handjes nodig te zijn om alles goed aan te pakken. Hij blijft kijken naar haalbaarheid van verschillende voorstellen, zoals zonnepanelen boven parkeerterreinen. In Westfriesland is al 45% van de beschikbare daken in gebruik voor zonnepanelen. Er zal in de komende jaren nog veel meer energie beschikbaar moeten zijn en hij heeft in de regio gemaand voortvarend aan het werk te gaan. Er zijn nu al problemen met wat het netwerk aankan. Het isoleren van huizen klinkt niet zo sexy, maar is op dit moment een zeer zinvolle actie. In 2027 zullen ruim 7000 huizen van het gas af zijn.   

Zonnepanelenweide Zonnepanelenweide
Inspreker Erik Mooij Inspreker Erik Mooij
Over energietransitie Over energietransitie