Hoorn inclusief (+ HoornRadio gesprek met wethouder Axel Boomgaars)

Commissievergadering 25 april

HOORNGIDS HOORN | Hoorn wil een inclusieve gemeente zijn. Dit wordt aangestuurd vanuit een gemeentebeleid waardoor wordt voorkomen dat er over elkaar wordt gesproken in plaats van met elkaar. De focuspunten zijn: bestaanszekerheid en kansengelijkheid, discriminatie en racisme, Hoorn als regenbooggemeente, toegankelijkheid en Safe Streets.

Voorafgaand aan de nota waarin het beleid wordt omschreven zijn er gesprekken gevoerd met maatschappelijke partners en bewoners. Er zal jaarlijks een Lokale Inclusie Agenda (LIA) worden opgesteld en uitgevoerd.

Gezani Chauke (VVD) wil graag weten op welke concrete manieren de gemeente uitvoering geeft aan het beleid. Hij vindt de antwoorden die hij op zijn schriftelijke vragen kreeg niet voldoende. Mathijs Koster is blij met de nota, want alleen met een regenboogvlag hijsen kom je er niet. Communicatie was in het verleden niet goed, hoe gaat dit er nu uitzien? Menno Jas (DRP) vindt dat iedereen het recht heeft te zijn zoals die is. Met deze nota gaat dat volgens hem niet lukken en daarom zal zijn fractie tegenstemmen.

Cedric Dors (ChristenUnie) wijst op het belang om in contact te komen met alle groepen. Horen, zien en gehoord worden als basis om tot een samenleving te komen. Insluiten is de norm en uitsluiten dus niet meent Norbert de Vries (Fractie Tonnaer). Jessica Visser (Hoorn Lokaal) noemt plekken als sportclubs om het beleid uit te zetten. Debbie Katers (Liberaal Hoorn) vraagt zich af hoe inclusief Hoorn is. Zij voelt voor een stappenplan om iets voor elkaar te krijgen. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vindt dat de keuze voor scholen bemoeilijkt kan worden doordat er te dure schoolreisjes worden gehouden. Dit als voorbeeld omdat gezinnen te weinig geld hebben. Hoeveel veranderen we met dit beleid?

Bram Berends (PvdA) stelt vast dat we in Hoorn nog steeds mensen uitsluiten. Deze nota kan helpen dit te veranderen, maar hoeveel is haalbaar? Ook hij noemt keuzes vanuit armoede waardoor inclusiviteit wordt belemmerd. Wouter de Vries (D66) ziet ook bij dit beleid graag concretisering. Deze nota is enorm uitgebreid en daardoor ook vaag. Wat gaat het eerst aangepakt worden? Guido Breuker (ÉénHoorn) leest de eerste regel uit de grondwet voor. Daarnaast noemt ook hij de armoede als grootste hinderpaal om inclusiviteit te realiseren. Ook hij wil weten waar als eerste op wordt ingezet. Racisme is een veelkoppig monster. Stephan Lallhit (GroenLinks) vindt het mooi dat we met z’n allen iets willen doen aan de doelstellingen in deze nota. Online discriminatie en pesten ziet hij graag ook genoemd worden in de nota.

Gesprek met wethouder Axel Boomgaars over het Hoornse inclusiebeleid

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.09 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Axel Boomgaars over inclusiebeleid2023-04-25.mp3)

Wethouder Axel Boomgaars is blij dat elke fractie zich zo intensief inleeft in dit dossier. Hij begrijpt dat men wil weten waar de prioriteiten liggen en wat er concreet gedaan gaat worden. Dat gaat elk jaar ingevuld worden. In het LIA zal dat jaarlijks worden opgenomen. We moeten niet wachten totdat de mensen naar ons toekomen, maar zelf actief op zoek gaan in de stad naar de zaken die aandacht nodig hebben. Hij ziet meer resultaten in momenten dat er al energie bestaat in processen dan in het afwerken van lijstjes met zaken die moeten worden aangepakt. Het is natuurlijk niet mogelijk om tegelijkertijd alle genoemde punten te realiseren.

Wethouder Axel Boomgaars over inclusiviteit Wethouder Axel Boomgaars over inclusiviteit