Subsidiebeleid Hoorn wordt verbeterd, beoordelingstermijn van dertien naar negen weken

Commissievergadering 25 april

HOORNGIDS HOORN | De Algemene Subsidieverordening van Hoorn zal worden verbeterd. Subsidies zijn bedoeld om bij te dragen aan zelf- en samenredzaamheid van de inwoners en een fijne leefomgeving met een divers aanbod. De huidige subsidieverordening voldoet aan de eisen voor de rechtmatigheid, maar er zijn verbeteringen te bereiken op het gebied van doelmatigheid en doeltreffendheid. De rekenkamer heeft hierover enige aanbevelingen gedaan. Er zal beter worden gekeken naar de gewenste resultaten. Bij subsidies hoger dan € 100.000,- wordt gekeken naar het risicoprofiel van de ontvanger.

Er zijn toch fracties die het nieuwe beleid van subsidieverordening niet zomaar accepteren. Arnica Gortzak (PvdA) ziet wel graag controle door de accountant bij subsidieaanvragen bij hoger dan een ton en zij vraagt zich af waarom beoordeling van een subsidieaanvraag voorheen zoveel langer moest duren. De invulling van het oordeel over subsidieverstrekking door het college vinden een paar fracties iets te ver gaan. De controlerende rol van de raad wordt belangrijk gevonden.

Wethouder Axel Boomgaars legt uit waarom een accountantsverklaring niet altijd nodig is. Hij noemt instellingen die zelf al accountsverklaringen moeten hebben, zoals Stichting Netwerk. Dan is een aparte verklaring voor een aparte subsidie niet nodig. Overigens bleek ter vergadering dat er onduidelijkheid bestaat over het type accountantsverklaring dat nodig is. De wethouder komt daar schriftelijk op terug. Er zijn indicatoren voor rechtmatigheid en doelmatigheid. De beoordelingstermijn was voorheen waarschijnlijk langer omdat de gemeente het wel prettig vond om wat meer tijd te hebben om de aanvraag te beoordelen. Dat kan nu ook goed in negen weken dan in de dertien weken van voorheen. In de afgelopen jaren zijn al wat aanbevelingen van de Rekenkamer overgenomen.

Wethouder Axel Boomgaars over subsidiebeleid Wethouder Axel Boomgaars over subsidiebeleid