Onthulling gedenksteen Trien de Haan - Zwagerman

02-05-2023

Op 2 mei om 15.30 uur is een gedenksteen onthuld aan het voormalig woonhuis van Trien de Haan - Zwagerman, Noorderstraat 12 in Hoorn. Trien de Haan-Zwagerman (Hauwert 1891-Hoorn 1986), was revolutionair-socialiste, feministe, vakbondsvrouw, verzetsstrijdster en nieuw-malthusianiste. Zij stond vooraan in de ongelijkheidsstrijd. Bart Lankester, haar achterneef, schreef een biografie over zijn oudtante.

Zij is al ver in de dertig en moeder van twee dochters als zij besluit haar leven helemaal om te gooien om de politiek in te gaan voor de Revolutionair Socialistische Partij. Ze richt onder meer een radicaal feministische vrouwenbond op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ze in februari 1942 als lid van de ondergrondse verraden en belandt ze in het concentratiekamp Ravensbrück waar ze verschrikkelijke jaren heeft doorgebracht. Ook in het kamp ging haar verzet onder onvoorstelbare omstandigheden door. Ze was in het kamp een soort moeder en redde mensen uit de dodenrij. 

”Ze was er na haar bevrijding lichamelijk heel slecht aan toe en woog nog amper veertig kilo. Ze was lichamelijk een wrak, maar geestelijk heel sterk”, aldus haar biograaf en achterneef Bart Lankester. 

Op de foto Eddy Boom, voorzitter Comité 40-45 Hoorn, Bart Lankester, schrijver boek over Trien de Haan en burgemeester Nieuwenburg.

op de foto van liinks naar rechts Eddy Boom, voorzitter comite 40-45 Hoorn Bart Lankester, schrijver boek over Trien de Haan en burgemeester Nieuwenburg. op de foto van liinks naar rechts Eddy Boom, voorzitter comite 40-45 Hoorn Bart Lankester, schrijver boek over Trien de Haan en burgemeester Nieuwenburg.