Vieze gewoontes

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn

Vieze gewoontes, we schijnen ze allemaal wel te hebben. In meer of mindere mate. Een scheet kan ons zomaar eens ontglippen (hoed u voor de zachte scheet), een snotje in de neus (in Aziatische kringen ook wel ’oepil’ genoemd) laat zich soms niet zo eenvoudig verwijderen als voorzien, het uitknijpen van een puistje kan uitmonden in een bloedbad.

Maar het wordt pas echt vervelend als je geconfronteerd wordt met onhebbelijkheden waar je zelf part noch deel aan hebt gehad. Bijvoorbeeld als je een toilet betreedt waar de vorige gebruiker het niet nodig achtte om de pot schoon te borstelen ondanks een uitbundige hoeveelheid restanten. Remsporen worden ze veelal genoemd, maar dat klinkt vriendelijker dan de aanblik ervan. En nu we het toch over het toilet hebben: wanneer je het toilet doortrekt na een grote boodschap ontstaat er een wolk van micro-organismen, zoals norovirussen en de welbekende E.coli-bacteriën (poepbacterie). De micro-organismen landen op plekjes waar je ze liever niet wilt hebben, zoals je wastafel, vloer en zelfs op je tandenborstel. Doe daarom altijd de klep van de wc naar beneden en trek dan pas door. Zo zorg je ervoor dat de meeste micro-organismen in de toiletpot blijven.

Een andere onsmakelijkheid kan je overkomen als je met velen een broodmaaltijd nuttigt. Een enkeling kan dat laatste restje pindakaas of jam nog net kwijt in het kuipje boter, waar ook al kleine, maar wel degelijk zeer zichtbare plukjes brood in te ontwaren zijn. Vaak zonder opzet daarin achtergelaten, omdat ze simpelweg nog aan het uiteinde van je mes (ook fout) aan dat kleine restje boter vast bleken te zitten.


Toetsenbord en telefoon
Onlangs is uit een onderzoek gebleken dat we voorzichtig moeten zijn met ogenschijnlijk ongevaarlijke gewoontes. Ze kunnen bij een goede gezondheid weinig kwaad. Maar wanneer je immuunsysteem wat lager is, kunnen ze er zomaar voor zorgen dat je ziek wordt. En dat geldt ook voor zaken die op het eerste gezicht vrij onschuldig lijken. Het gebruik van je toetsenbord bijvoorbeeld. Als we de deskundigen mogen geloven is dat een broeinest van bacteriën. Uit een Brits onderzoek blijkt zelfs dat er 400 keer meer bacteriën op je toetsenbord zitten dan op je wc-bril. Regelmatig schoonmaken met een desinfecterend doekje is daarbij het advies. En als je dan toch bezig bent, kun je ook meteen je telefoon meenemen. Want ook hier zitten ziekteverspreiders op. En datzelfde geldt voor de afstandsbediening. 

Dan nog een opvallend feit: op een snijplank zitten meer bacteriën dan op een wc-bril. Ook al heb je je best gedaan om de snijplank schoon te maken met kokend water en afwasmiddel, voedselresten zijn zeer hardnekkig. Het is belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Dit doe je door verschillende snijplanken te hebben, bijvoorbeeld een groenten- en een vleessnijplank. Gelijk maar een adviesje hierover: om de snijplank echt grondig schoon te maken, gebruik dan een keer citroen tegen de vieze geur en baking soda voor de kleine, hardnekkige vuiltjes.

Tenslotte nog iets over het boeren. Veelal niet te onderdrukken, maar niet overal ter wereld wordt het als vies beschouwd. We kunnen daar dus wat luchtiger mee omgaan.

Neuspeuteren Neuspeuteren

Reacties
Reactie: (bert Putters)
6-5-2023, 07:49
Bij mijn vrouw op het dorp in de Zaanstraak waren twee oude mensen. Zij stonken en leefden ongezond. Waren al in de 90. Toen vond de huisarts het nodig dat een van de 2 werd opgenomen in een verzorgingshuis. Ze werd daar grondig gewassen. Binnen enkele dagen was zij niet meer onder ons. Dus zo kan het ook. Is schoon dan altijd wel goed. Ook nu nog. Al die ontsmettingskastjes bij een winkel? Een goede weerstand tegen alles is OK. Maar je kan ook doorslaan.