Resultaten voetbal 6 en 7 mei (+ video)

Derby Hollandia - De Zouaven doelpuntloos zonder spektakel

HOORNGIDS HOORN | Bij de vorige confrontatie tussen Hollandia en De Zouaven verloor Hollandia op een even slecht veld als het huidige veld van Hollandia. Trainer/coach Ron van der Gracht liet er geen ’gras’ over groeien. Hij ziet liever vandaag dan morgen het hoofdveld van Hollandia veranderen in een kunstgrasveld. Ondanks de robotmaaier is het geen echt egaal grasveld. Hier en daar zie je zelfs een bloemetje. Maar elke wijsheid vertelt ons dan dat ook de tegenstander daar last van had. De beide clubs kwamen niet tot scoren en de teleurstellende derby eindigde dan ook in 0-0.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Mister Hollandia Siem Spil. Een ontroerend moment voor zijn zoon en tevens aanvoerder van Hollandia: Bart Spil. “Mijn vader wilde dat ik vandaag ging spelen”, zei hij voor de camera van Hoorn Radio. In de bestuurskamer was een tafel ingericht voor de familie Spil. Even voor tijd werd Bart Spil gewisseld. Spelers van zowel Hollandia en De Zouaven alsook het publiek applaudisseerden toen hij het veld verliet. Voor iedereen een aangrijpend moment.

De wedstrijd zelf kende zondagmiddag geen winnaar. Het was dan ook een bloedeloze partij voetbal. De Zouaven begon voorzichtig, maar de meeste eventuele uitgespeelde kansen waren voor Hollandia. Omdat Stezo Knott geschorst is voor twee wedstrijden nam Luke Abelskamp zijn positie in. Er lukte niet veel van beide kanten. De meeste ballen kwamen net niet aan. De aanvallers van Hollandia stonden niet op scherp. Aan Niels Koster, aanwezig bij de wedstrijd van FC Medemblik en topscorer in Westfriesland, de taak daar volgend jaar verandering in aan te brengen: “Ik ben door beide clubs benaderd, maar ik kies voor Hollandia. Ik heb hier een verleden in de jeugd”.
Zes hoekschoppen in het voordeel van Hollandia en slechts twee voor De Zouaven geeft de verhoudingen in het veld goed weer. Al had Thomas Hand van De Zouaven beter verdiend. ”Wij speelden op scherp”, zie Bart Spil na afloop. “We wilden geen herhaling van de vorige wedstrijd”. Die werd met 4-0 verloren in Grootebroek op een regenachtige dag met een vergelijkbaar grasveld als zondag in Hoorn. Opmerkelijk was dat Johan Rutz Rick Spaansen wisselde. Hij was de maker van drie doelpunten in Grootebroek. Zondag stond hij niet op scherp, ook al omdat het middenveld en de achterhoede van Hollandia gecontroleerd speelden. Mousad Ben Chekh, Michael Lanting en Sven Biezen wisten elke aanvalsdrift van De Zouaven wel soms keihard maar niet onreglementair af te stoppen. Zouavengoalie Patrick Schooneman, die zijn koordje in zijn broek eruit had getrokken die er door de koffiedames weer met een haarspeld in gebracht werden, verdedigde zijn doel in stijl.  Aan de andere kant deed zijn collega Dick Bakker het overigens ook goed. Met de counter was de ploeg uit Stede Broec levensgevaarlijk. Scheidsrechter Pepijn Helgering leidde op z’n Bas Nijhuis en liet veel doorgaan. Ballen tegen de hand en dergelijke overtredingen liet hij correct doorgaan. Maar hij telde er geen minuut bij en er werd na precies 45 minuten gerust.

Na rust werd door vuurwerk in de mist afgetrapt. Toen de mist was opgetrokken donderde het nog wel even op de achtergrond, maar dit bereikte gelukkig niet het veld in het Julianapark. Wel vielen er enige spatjes regen. Nu ging De Zouaven, waarschijnlijk toegesproken door hun trainer Johan Rutz voortvarender van start en zagen de toeschouwers zowaar enig gevaar voor het doel van Hollandia. Net dat beetje geluk ontbrak er voor hen. De Zouaven strijdt ook nog tegen degradatie en elk punt is meegenomen. Zij hebben de 3 punten dan ook hard nodig. Concurrenten VOC en Alphense Boys wisten wel punten te halen, respectievelijk 3 en 1 punt. VOC versloeg SJC met 2-1 en Alphense Boys speelde 4-4 tegen Rohda Raalte. Met nog 3 wedstrijden te gaan moeten de Grootebroekers nog wel aan de bak.
Het leek zelfs in de slotminuten tot tweemaal toe raak te zijn. Echter, doelman Dick Bakker en ook de paal hielden De Zouaven van scoren af. In die slotminuten kregen beide ploegen nog kansen, maar de verdediging met o.a. Alex Wagenaar aan het hoofd, wist de nul vast te houden. Laatstgenoemde had met zijn kopballen misschien beter verdiend, maar die gingen over of werden gestopt door Dick Bakker. Eindstand 0-0.
Volgende week reist Hollandia af naar Meppel en speelt daar tegen Alcides en De Zouaven ontvangt kampioenskandidaat Purmersteijn met de Hoornse trainer Mo el Bouziani. “Het wordt moeilijk”, aldus het slotwoord van trainer Rutz.
Verslag en foto’s: Bert Putters
=================================================================================
Zwaluwen’30 overklast de SV Zandvoort (8-0)

Na de grote thuisoverwinning met 8-0 tegen de SV Zandvoort is Zwaluwen’30 optimistisch over haar kansen om deel te nemen aan de nacompetitie om promotie naar de 1e klasse. Het betrof hier een uitgestelde wedstrijd waardoor alleen Zwaluwen’30-Zandvoort deze zaterdag was vastgesteld. Zwaluwen’30 wist dat dit een cruciale wedstrijd betrof, waarbij bij winst nog mooie uitdagingen wachten in de laatste drie wedstrijden. De selectie, inclusief wissels, is fit en de enkele schorsingen uitgezeten.

De druk op het doel van Zandvoort was direct aanwezig. Zwaluwen’30 combineerde goed en kon met haar snelle buitenspelers voor voldoende gevaar zorgen voor het doel van Zandvoort. De eerste kans was voor Jim Nelen in de 4e minuut. Zijn schot werd gekraakt. In de 11e minuut werd Diovaris Balentina teruggefloten. Bij zijn doelpunt was buitenspel geconstateerd door leidsman Vincent Koning. In de 17e minuut kwam Zwaluwen’30 op een voorsprong van 1-0. Via een uitstekende counter over rechts werd de bal voorgelegd en door Samet Cetin meteen verlengd naar de vrijstaande Leon Schipper bij de tweede paal. Voor hem was het een koud kunstje de bal in het lege doel te deponeren.
In de 20e minuut was het al 2-0. Een corner van Leon Schipper werd door Jim Nelen verlengd op broer Thom Nelen. Deze mocht met een strak schot het tweede doelpunt aantekenen. In de 26e minuut was de wedstrijd feitelijk al beslist toen (opnieuw) Leon Schipper door Jim Nelen uitstekend werd aangespeeld en hij al weer zijn 2e doelpunt mocht aantekenen voor de 3-0. De eerste kans voor Zandvoort was in de 29e minuut. Een schot op het Zwaluwen’30-doel werd van richting veranderd en ging net langs de voor Zwaluwen goede kant van de staander. In de 41e minuut probeerde Jorg Ooievaar het van ver. Zijn mooie schot met buitenkant rechts verdween net over de kruising. Voor de rust werd het toch nog 4-0. Opnieuw een prima voorzet van Jim Nelen vanaf de buitenkant en Jerven Devid mocht succesvol afronden.

Na de rust een onveranderd Zwaluwen’30 dat gewoon doorging met prima spel en Zandvoort meteen weer onder druk hield. In de 52e minuut mocht Leon Schipper, van ver aangespeeld door Calvin den Boer, vrij uithalen vanaf de rand zestien. De doelman van Zandvoort kreeg de harde bal niet meteen onder controle en zo mocht Diovaris Balentina de rebound benutten voor de 5-0. Twee minuten later kopt Samet Cetin de bal van dichtbij tegen de Zandvoort-keeper, terwijl Leon Schipper zag dat zijn strakke schot voor de lijn werd weggekopt. Zandvoort probeerde al combinerend voor het doel van Zwaluwen’30 te komen maar op de rand van de zestien waren ze nogal besluiteloos en konden Tobias Droomers en zijn verdedigers de situatie redelijk simpel onder controle houden. In de 62e minuut kwamen Caio Chioccarelli en Gregory Scheltens voor Samet Cetin en Jim Nelen in het veld. Caio Chioccarelli produceerde in de 75e minuut een prima voorzet op Leon Schipper. Deze legde de bal terug met zijn hoofd op de mee opgekomen Jerven Devid, die van dichtbij de 6-0 kon aantekenen. Meteen werd er opnieuw gewisseld; Zakariya el Hayani, Adi Moric en Davy v.d. Meer kwamen voor Jorg Ooievaar, Jerven Devid en Bilal el Guennouni in het veld. In de 80e minuut wist Leon Schipper opnieuw te scoren; Gregory Scheltens wist over rechts de vrijstaande Leon te bereiken en deze wist wel raad met een dergelijke kans. Strak en hard tekende hij voor de 7-0.
De uitstekend leidende scheidsrechter Koning zag in blessuretijd een overtreding in de zestien door Zandvoort en de bal ging op de stip. Vaste penalty-killer Leon Schipper wist ook zijn 4e van de middag te benutten en zo werd de eindstand een zeer ruime 8-0. Man of the Match werd Jerven Devid. Hij mocht de bloemen van Jolanda’s Bloembinderij in ontvangst nemen.
Zwaluwen’30 staat nu op plaats 6 van de ranglijst. AFC en de KHFC doen niet mee om promotie. DVVA is vorige week al gepromoveerd. Het gaat bij de extra nacompetitieplaatsen tussen de ASV Arsenal (22 wedstrijden 38 punten), Jong Holland (22-36), Zwaluwen’30 (21-35) en EVC (21-33). De 8-0 tegen Zandvoort kan nog van betekenis zijn vanwege het doelsaldo. Ook dit speelt mee bij de eindstand van de competitie.
Komende zaterdag speelt Zwaluwen’30 bij degradant Marken. Daarna thuis tegen DWS en de allerlaatste wedstrijd is tegen OSV in Oostzaan. Nog spannende weken voor het Hoornse team maar het vertrouwen is aanwezig om dit tot een goed einde te brengen.

Opstelling: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni (75e, Davy v.d. Meer), Calvin den Boer, Encho Margaritha, Diovaris Balentina, Leon Schipper, Jorg Ooievaar (75e, Zakariya el Hayani), Jerven Devid (75e, Adi Moric), Samet Cetin (62e, Caio Chioccarelli), Thom Nelen, Jim Nelen (62e, Gregory Scheltens). Verdere wissels: Jarie Koning, Fabian Juan. Geel: Thom Nelen.

Verslag: Leo van der Voort
Hollandia - De Zouaven 0-0
Zwaluwen’30 - SV Zandvoort 8-0
Berkhout - Alkmaarsche Boys 4-4 (Er dienden nog 3 minuten te worden gespeeld na een eerder gestaakte wedstrijd met de stand 4-4 en nog 3 minuten te spelen. Gescoord werd er niet.)