Hoorn Lokaal maakt zich zorgen over afnemende politiesterkte

"Veiligheid kan in onze regio verder onder druk komen te staan"

HOORNGIDS HOORN | Naar aanleiding van een artikel in het NHD maakt Fractie Hoorn Lokaal zich zorgen over de veiligheid door afnemende politiesterkte in onze regio. In dat artikel wordt aangegeven dat de uitstroom wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd aanzienlijk is. Bovendien zou een onevenredige verdeelsleutel toegepast worden waardoor de sterkte in grotere steden wordt verhoogd ten koste van kleinere steden en omliggende dorpen. De fractie stelt daarover de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders:

College van Burgemeester en Wethouders te Hoorn

Hoorn 8 mei 2023

Betreft: sterkte van onze politie in de regio West-Friesland-oost

Geacht college,

In het NHD van 5 mei 2023 staat een artikel over de zorgen met betrekking tot de inzetbaarheid van politie in onze rego.

Hoorn Lokaal maakt zich al langer zorgen over de capaciteitsproblemen bij de politie in onze regio. De aanwezige menskracht moet verdeeld worden over onze regio, maar deze is beperkt en de vooruitzichten zijn verontrustend. Uitstroom van personeel door vergrijzing is aanzienlijk, bovendien -zo zegt het artikel- wordt de sterkte in de grotere steden in strijd met de afgesproken verdeelsleutel verhoogd ten koste van kleinere steden en de omliggende dorpen. Resultaat kan of zal zijn dat politiezorg en veiligheid in onze regio (verder) onder druk komt te staan.

Fractie Hoorn Lokaal vindt dat de sterkte conform de bestaande verdeelsleutel moet plaatsvinden.

Wij hebben de volgende vragen aan het college:

1. Herkent uw college de problemen die geschetst worden en ziet u deze ook in Hoorn ontstaan?

2. Hoe groot is de uitstroom door o.a. vergrijzing en ‘overstap’ naar grote steden in onze regio ?

3. Wat is de huidige sterkte van ons basisteam en wat zou deze volgens de verdeelsleutel moeten zijn.?

4. Kunt u aangeven wat de prognose is voor de daadwerkelijke sterkte van ons basisteam in de komende jaren en wat er door u concreet wordt gedaan om ons Westfriese korps op sterkte te houden?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

John Halsema
Raadslid Hoorn Lokaal

politie jack met logo politie jack met logo