Stagnerende nieuwbouw leidt tot vragen ÉénHoorn

12-05-2023

HOORNGIDS HOORN | Overal in Nederland stagneert de oplevering van nieuwbouwwoningen. De prijs van bestaande woningen daalt, nieuwe huizen blijven duur. Doordat het prijsverschil groter wordt, stagneren nieuwbouwprojecten. En dat terwijl de woningnood al jarenlang toeneemt. Daar maakt de fractie van ÉénHoorn zich ook voor Hoorn grote zorgen over. De lokale politieke partij stelt daar gelijk tegenover: Of biedt de stagnatie ook kansen? Om die reden stelde ÉénHoorn bij monde van gemeenteraadslid Robert Vinkenborg daarover de volgende Art. 36 vragen aan het college van B&W. 

Geacht college,
Hierbij stellen wij u vragen over de stagnerende verkoop van nieuwbouwwoningen. Onze fractie maakt zich daar grote zorgen over en wij vragen ons af woningen – die nog in de toekomst nog opgeleverd moeten worden – nog wel voorzien in de behoefte van onze woningzoekenden. Onze zorgen betreffen ook de werkgelegenheid in de bouwsector en aanverwante sectoren. De bouwsector doet momenteel een dringend beroep op overheden om een nieuwe werkloosheidsgolf te helpen voorkomen. Dat beroep lijkt te worden gehoord, blijkt uit de brief van 2 mei van Minister de Jonge aan de Tweede Kamer over de stagnatie – ook van de bouw van flexwoningen. De minister:
”Het blijft daarom een gezamenlijke opgave van de overheden, de corporatiesector en de bouwsector, om het tempo in de versnelling ook zo hoog mogelijk te houden.” 
Naar wij begrijpen is de minister van plan daarin (de versnelling) gemeenten ook te gaan faciliteren. De hoge prijzen (5,5 ton voor een nieuw te bouwen tussenwoning in Hoorn), die door steeds minder mensen kunnen worden opgebracht, is de voornaamste oorzaak van stagnatie van de verkoop. Dat de markt voor nieuwbouw snel afkoelt, blijkt ook uit alarmerende berichten over het eerste kwartaal van dit jaar van grote bouwondernemingen (BAM verkocht in januari, februari en maart slechts 180 nieuwe woningen, tegen 580 in het eerste kwartaal van vorig jaar). Naast gestegen kosten, speelt ook de hogere rente een rol. De Nederlandse Vereniging van Makelaars over de gevolgen:
“Terwijl de verkoopprijzen van bestaande woningen meebewegen met het budget van de consument, kunnen de prijzen van nieuwbouwwoningen minder makkelijk fluctueren”, aldus de NVM in haar analyse. “Om woningen te kunnen bouwen moet de bussinesscase van de ontwikkelaar namelijk rendabel zijn.”

Projectontwikkelaars vragen hulp woningcorporaties
Te dure nieuwbouw sluit niet meer aan bij de financiële mogelijkheden van starters en andere kopers. In heel Nederland kloppen ontwikkelaars die in problemen komen – gesteund door de bouwsector - aan bij woningcorporaties voor hulp om nieuwprojecten door te kunnen laten gaan.

De Stentor van 29 april 2023:
“Projectontwikkelaars vragen steeds vaker de hulp van woningcorporaties om te zorgen dat nieuwbouwprojecten door kunnen gaan. Vastgoedbeleggers zijn terughoudend of haken af. Ontwikkelaars vragen corporaties of zij de sociale of middeldure huurhuizen willen kopen. 
Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, herkent de trend dat ontwikkelaars aankloppen bij sociale verhuurders. ,,We horen die geluiden steeds meer, in het hele land, van Amsterdam en Roosendaal tot aan Nijmegen,” zegt een woordvoerder. ,,Voor corporaties is het iets makkelijk instappen omdat ze niet hetzelfde winstoogmerk hebben als beleggers.”

De nieuwbouwcrisis lijkt dus ook kansen te kunnen bieden door in lopende projecten dure woningen te vervangen door kleinere goedkopere sociale huurwoningen.

Onze kernvraag: Doen deze kansen zich ook in Hoorn voor en hoe gaan we daar als gemeente mee om?

Voor een juist beeld stellen wij u de volgende vragen:
1. Hoe gaat het met de verkoop van (nog te bouwen) nieuwbouwwoningen in lopende projecten als het Holenkwartier, Rozenkwartier en andere projecten?
2. Worden deze projecten volgens schema en planning gerealiseerd? Zo nee, wat is de stand van zaken?
3. Kunt u overzien of de stagnatie in de verkoop van nieuwbouwwoningen gevolgen gaat hebben voor te ontwikkelen projecten in de Poort van Hoorn, Hoorn-Noord en Kersenboogerd? Zo ja, hoe anticipeert u hierop? Gaat u op grond van de actuele situatie het gesprek aan met de raad over gevolgen voor deze ontwikkelingen?
4. Indien er nog dure nieuwbouwwoningen van boven de 4,5 ton worden verkocht, kunt u aangeven waar de kopers vandaan komen?
5. Zijn er signalen dat verkoop van nog te bouwen nieuwbouw in lopende projecten stagneert en wordt op de gemeente en de corporaties een beroep gedaan op hulp om de projecten te realiseren?
6. Bent u bereid proactief te onderzoeken/bevorderen of de nieuwbouwcrisis – binnen de Hoornse kaders - kansen biedt meer goedkoop te bouwen in de plaats van duur waar in de markt steeds minder vraag naar is? Terzijde: passen de huidige kaders nog wel bij de huidige situatie?
Wij danken u voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Namens de fractie ÉénHoorn
Robert Vinkenborg

Poort van Hoorn stationsplein noord vanaf podium Poort van Hoorn stationsplein noord vanaf podium