Zorgen over vertraging verbouwing en financiële gevolgen Westfries Museum

12-05-2023

HOORNGIDS HOORN | Over de vertraging van de verbouwing, langdurige sluiting en de toename van de verbouwkosten van het Westfries Museum stellen Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en DRP vragen aan het college van B&W. Deze zogenaamde artikel 37 vragen worden tijdens de raadsvergadering aanstaande dinsdag 16 mei door het college beantwoord. 

De drie fracties willen dat de gemeenteraad uiterlijk 26 september 2023 een raadsvoorstel ontvangt met daarin alle informatie over de vertraging van de verbouwing en de financiële consequenties daarvan. Pas recentelijk is ontdekt dat de geplande kelder onder het Museum niet zonder toestemming van de pandeigenaar Stichting Monumentenbezit mag worden aangelegd.
Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en DRP hebben onderstaand schrijven verzonden aan het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn hebben op 15 april 2023 vragen gesteld over de stand van zaken met betrekking tot de verbouwing van het Westfries Museum. Deze vragen zijn door het college 26 april 2023 beantwoord. De beantwoording geeft ons aanleiding tot het stellen van onderstaande art. 37-vragen:
1. Hoe is het al met al mogelijk dat na jaren van rekenen, tekenen en onderzoek pas enkele maanden geleden werd ontdekt dat Stichting Monumentenbezit nooit eerder bij de verbouwingsplannen en de aanleg van de kelder onder het museum betrokken is geweest?
2. De verbouwing van het museum kent een vertraging van minstens één jaar. Hoe groot is de financiële en andere schade van deze vertraging en wie gaat deze schade betalen?
3. De meerkosten en vervolgschade van de verbouwing wilt u afhandelen bij de Kadernota 2022. Bent u het met ons eens dat deze voorgestelde afhandelingsprocedure niet past bij de grootte van het verbouwingsproject en bij de omvang van de financiële gevolgen?
4. Wilt u de aanbesteding uitstellen en zo nodig opschorten totdat de gemeenteraad nieuwe besluiten over de verbouwing en de kredieten heeft genomen?
5. De indruk wordt gewekt dat de museumhoreca een gesubsidieerde activiteit wordt en leidt tot oneerlijke concurrentie jegens de gevestigde horecabedrijven aan de Roode Steen. Welke financiële voordelen hebben het Westfries Museum en de gemeente bij het runnen van een horecavoorziening in het museum? 
6. Wilt u de gemeenteraad uiterlijk op 26 september 2023 een nieuw raadsvoorstel en raadsbesluit aanbieden over de vertraagde verbouwing en uitbreiding van het Westfries Museum? Ben u bereid in het raadsvoorstel ten minste op te nemen: alle actuele en volledige informatie over de vertraging, locatiekeus van de kelder, financiële consequenties, bezuinigingsvoorstellen inclusief diverse scenario’s, werving van subsidies en een degelijke onderbouwing van een mogelijk aanvullend krediet voor de verbouwing?
7. Kunt u de lelijke erfafscheiding tussen de leeggehaalde achtertuin achter Roode Steen 15 en terras achterkant restaurant Ysbrantsz verbeteren door vóór de verbouwing al een sfeervolle erfafscheiding te plaatsen? Waarom ontbreekt het zowel het museum als de gemeente aan vermogen om zich te verplaatsen in de positie van inwoners, mee te denken en voor hen oplossingen aan te dragen?
Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer
namens Liberaal Hoorn, Chris de Meij
namens DRP, Menno Jas

Westfries Museum artist impression voorzijde Westfries Museum artist impression voorzijde