Kaasmarkten bemind door Nederland - begeerd bij toerist

Goudse en Edammer meest populaire exportkazen

HOORNGIDS REGIO | Nederland telt nog vijf kaasmarkten in Woerden, Gouda, Edam, Alkmaar en Hoorn, een typisch Nederlandse attractie. Om die reden zijn ze opgenomen in de postzegelserie Typisch Nederlands 2023 van PostNL. Speciaal voor deze postzegel ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop en een themagebonden stempel. Zowel de postzegel als de eerstedagenvelop zijn vanaf 15 mei verkrijgbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: ”Een postzegel vertelt altijd een verhaal. Zoals ook nu over de Nederlandse kaasmarkten. Zo leer ik dat wij helemaal niet het grootste kaasland zijn, zoals we dat vaak denken. Via de postzegels dragen we bij aan de instandhouding van typisch Nederlandse tradities, zoals de kaasmarkten in Noord-Holland traditiegetrouw demonstraties van de eeuwenoude kaashandel laten zien. Met het ontwerp van een eerstedagenvelop houden wij ook vast aan onze traditie.”

Cheese Valley
Kaas is een van de belangrijke exportproducten van Nederland. Jaarlijks wordt er zo’n 250.000 ton Gouda en 14.500 ton Edammer kaas geproduceerd. Toch is Duitsland de grootste producent van Goudse kaas (227.000 ton) en Edammer kaas (223.000 ton). Op de kaasmarkten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de regionale kaasboeren en groothandelaren. Doordat de meeste kazen in de dorpen en boerderijen rondom Gouda en Woerden worden geproduceerd heeft dit gebied de lieftallige bijnaam ‘Cheese Valley’ gekregen.

Stad van de Kaas
Alkmaar staat bekend als Kaasstad. Al eeuwenlang wordt van eind maart tot en met september op de vrijdagochtend de wereldberoemde kaasmarkt gehouden. De eerste kaasmarkt op de laatste vrijdag van maart opent dan ook het kaasmarktseizoen in Nederland. De Alkmaarse kaasmarkt is de oudste, grootste en meest bekende kaasmarkt van Nederland. Op de kaasmarkten van Alkmaar, Edam en Hoorn wordt de geschiedenis levend gehouden en zijn toeristische attracties en demonstraties te zien.

Kaasconsumptie
Alhoewel Nederland bekend staat als kaasland met kaaskoppen, is Nederland met gemiddeld 17 kilo kaas per jaar niet de grootste qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt in Denemarken en Griekenland gegeten. Op de derde plaats staat IJsland en op plaats vier komt Frankrijk. Na de VS, Duitsland en Frankrijk is Nederland de vier na grootste kaasproducent ter wereld.

Typisch Nederlands
De postzegelserie Typisch Nederlands besteedt dit jaar aandacht aan bezienswaardigheden die voor Nederland kenmerkend zijn. In de 1e uitgifte op 3 januari stonden de Nederlandse musea centraal. Na de molens (13 februari) en de bollenvelden (15 maart) volgen nu het postzegelvel en de eerstedagenvelop met de typisch Nederlandse kaasmarkten (15 mei). Op 14 augustus verschijnen het postzegelvel en eerstedagenvelop van de wadden.

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van. Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

Kaasmarkt Kaasmarkt