Glunderpolitiek

Column van Sjaak Grosthuizen

Ik weet niet of jij ook de foto hebt gezien in het NHD met vijf leden van vijf verschillende Hoornse fracties, samen met directeur-bestuurder Cees Tip van Intermaris. Glunderend, zo kijken ze alle zes. Glunderend omdat ze het roerend met elkaar eens zijn over iets en er met elkaar tegenaan willen gaan. Een mooi plaatje en wat zou het mooi zijn dat dit veel vaker gebeurt is mijn eerste gedachte.De vijf leden van vijf fracties zijn Menno Jas van de Realistische Partij, Lisa Klinkenberg (PvdA), Kees Maas (ChristenUnie), Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) en Chris de Meij (Liberaal Hoorn). Eensgezind op de bres tegen het schimmelprobleem in veel woningen in Hoorn-Noord. Daar staan tamelijk oude woningen, die nog gebouwd zijn in de tijd dat woorden als klimaatproblemen en energietransitie nog moeten worden bedacht, maar nog niet zo oud dat je er toeristen mee kunt lokken. Deze vijf fracties kregen berichten over ontoelaatbare hoeveelheden schimmelvorming in deze woningen en daar moest nodig iets aan worden gedaan. Ze hebben een heuse brandbrief opgesteld voor de verhuurder van deze woningen en voor de komende raadsvergadering ligt een motie te wachten met niet mis te verstane eisen om er op toe te zien dat er adequate stappen zullen worden genomen.

Was het tot hun grote verrassing dat de hoogste baas van Intermaris hen hartelijk en toeschietelijk ontving? Niks geen mooie praatjes om de zaken te bagatelliseren of woorden waarmee de raadsledennetjes ingepakt weer terug kunnen gaan. Integendeel! Het vocht- en schimmelprobleem is bekend bij Intermaris en baart ook hen grote zorgen. Ze staan te popelen om passende maatregelen te kunnen nemen, daar waar het nog zin heeft. De raadsleden zullen toch ook wel begrijpen dat veel van de bedoelde woningen gewoon op zijn en de moeite van het opknappen niet waard en dat ze, jammerdebammer, beter zo snel mogelijk kunnen worden gesloopt, opdat er nieuwe woningen kunnen worden gebouwd waarin gezond wonen zonder schimmelproblemen de norm is?

Er is al heel wat gezegd over de woningen in Hoorn-Noord, die Intermaris al enige tijd wil vervangen voor nieuwbouw. Raads- en collegeleden beschikken al over voor- en tegenargumenten, vaak van niet de minsten met kennis van woningen. De genoemde fracties behoren alle tot de oppositie. Dat is niet toevallig natuurlijk. Sociaal Hoorn is de overige oppositiefractie en staat niet op de foto. Ik begrijp dat. Deze fractie kent de erbij gesleepte argumenten om oude sociale huurwoningen te slopen of te verkopen. Wellicht zal van niemand van deze fractie dinsdag as. een handtekening staan onder de in te dienen motie.

Hoe sta ik zelf in deze kwestie? Ik hink nog steeds op twee gedachten. De argumenten die onlangs werden aangedragen door iemand die er verstand van heeft, wezen op de onzin van de sloop en vervangende nieuwbouw. Opknappen van de woningen en aanpassen aan de eisen van nu en de komende decennia zou goed uit te voeren zijn en zou beduidend minder gaan kosten. Ik ben dan geneigd om mee te gaan in de gedachtegang van een echte deskundige. Maar ik vermoed altijd dat erook echte deskundigen bestaan die precies het tegengestelde beweren. Er zijn politici die dan de keuze maken voor de deskundige argumenten die het minste geld kosten.

De coalitiepartijen staan niet vertegenwoordigd op de foto. Dat is nog niet echt een stemverklaring van die fracties. Dinsdag zal in de raad daarover een verbale strijd losbarsten en voorts zal blijken of de stemmen gaan naar de sterkste argumenten of naar de afspraken uit de formatietijd. Altijd boeiend!

Ik kijk weer eens naar de foto in de krant en ik tracht nu een vinger te krijgen achter het gevoel dat deze foto doet sluimeren in mijn hoofd. Ik probeer mijzelf voor te houden dat er niks verkeerds hoeft te zijn wanneer je politici en een bedrijfsleider van een bedrijf waar vervelende echte problemen dringend moeten worden aangepakt samen glunderend naar het vogeltje zien kijken. Maar dat zal mijn probleem wel zijn. 

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Glunderpolitiek Glunderpolitiek