100 % sociale woningbouw op locatie Glasbak

17-05-2023

HOORNGIDS HOORN | Het Rijksvastgoedbedrijf en gemeente Hoorn willen op de locatie van de voormalige gevangenis woningen bouwen. In eerste instantie worden er 150 woningen voor Oekraïense vluchtelingen gebouwd. Fractie Tonnaer wil het college aansporen niet alleen voor vluchtelingen te bouwen, maar voor iedereen die op zoek is naar een sociale huur- of koopwoning. 

De locatie van de Glasbak is geschikt om uitsluitend te gebruiken voor de bouw van sociale huur- en koopwoningen. Om 100% sociale woningbouw mogelijk te maken is het wel nodig dat de Westfriese woningcorporaties het hele gebied tegen een sociale grondprijs kunnen aankopen. De grond in erfpacht uitgeven is ook mogelijk.
Gemeenteraadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer heeft onderstaand schrijven verzonden aan het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Op ons initiatief heeft de gemeenteraad in november 2018 een motie aangenomen voor de aankoop van de voormalige gevangenis de Glasbak met ondergrond. De leegstaande gevangenis was geschikt om er jongerenwoningen in te bouwen. Jammer genoeg is de Glasbak gesloopt. Met extra belangstelling hebben wij daarom de digitale informatiesessie van het college over de PI Zwaag op dinsdag 9 mei jl. bijgewoond. Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Hoorn willen op de locatie van de voormalige gevangenis woningen realiseren. Dat juichen wij toe. De gemeente hanteert zoals gebruikelijk bij woningbouw de verhouding 30% goedkope huur- en koopwoningen, 30% middelduur en 40% duur. 
Wij willen ervoor pleiten de gehele locatie uitsluitend te gebruiken voor de bouw van ongeveer 300 sociale huur- en koopwoningen. Het is een unieke kans om in één keer het aantal sociale huur- en koopwoningen te vergroten en een groot aantal mensen met een laag inkomen aan een huis te helpen. Volgens de informatiesessie wilt u woningcorporatie Intermaris in eerste instantie 150 woningen modulair laten bouwen voor Oekraïense vluchtelingen. Daar hebben wij begrip voor, maar wij willen u aansporen niet alleen voor vluchtelingen te bouwen maar voor iedereen die op zoek is naar een sociale huur- en koopwoning. 
Om 100% sociale woningbouw mogelijk te maken is het wel noodzakelijk dat de Westfriese woningcorporaties het gehele gebied verdelen en tegen een sociale grondprijs kunnen aankopen. De grond in erfpacht uitgeven is natuurlijk ook mogelijk. Wij gaan ervan uit dat u het Rijksvastgoedbedrijf én minister de Jong voor Volkshuisvesting ervan overtuigt dat sociale woningbouw in Hoorn en West-Friesland noodzakelijk is. 
Begin 1988 heeft de gemeente Hoorn aan het Rijk 3 hectare grond voor 2 miljoen gulden aan het Rijk verkocht voor de bouw van de gevangenis. Mogelijk is bij de verkoop met het Rijk een terugkoopregeling afgesproken. Omdat sociale woningbouw alleen mogelijk is wanneer de grond tegen een sociale prijs verkocht wordt, is het vanzelfsprekend dat het Rijk de grond voor de oorspronkelijke aankoopprijs van 2 miljoen gulden of ruim 900.000 euro aan de vijf Westfriese woningcorporaties verkoopt. Pas dan kunnen betaalbare woningen worden gebouwd op de locatie van de voormalige gevangenis. Om de grondprijs te drukken adviseren wij de locatie van de voormalige gevangenis pas te herbestemmen voor woningbouw als de grondtransactie tussen Rijk en woningcorporaties heeft plaatsgevonden. 
Om woningbouw mogelijk te maken wil het Rijksvastgoedbedrijf ondernemers en buurtbewoners bij de plannen betrekken. Daarvoor wordt een participatietraject opgesteld. Wij rekenen erop dat het Rijksvastgoedbedrijf buurtbewoners, ondernemers van de Compagnie en het Dorpenoverleg Blokker-Zwaag serieus bij deze participatie betrekt. In ieder geval zullen wij het participatietraject kritisch volgen.
Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Glasbak Glasbak