Stagnatie nieuwbouw Holenkwartier zorgwekkend

17-05-2023

HOORNGIDS HOORN | Onlangs publiceerden wij een artikel met de kop ’Stagnerende nieuwbouw leidt tot vragen ÉénHoorn’. Het verontruste gemeenteraadslid Robert Vinkenborg van de Fractie EénHoorn werd daarin geciteerd naar aanleiding van een reeks door hem gestelde vragen aan het college van B&W. De verontrusting heeft nog geen plaats gemaakt voor vertrouwen. Integendeel. De woningnood neemt landelijk al jarenlang toe en zoals het er nu naar uit ziet is Hoorn daar bepaald geen uitzondering op. Wachttijden voor ingeschreven huurders zijn inmiddels opgelopen tot 10 jaar en meer. 

Als de geplande nieuwbouw in het Holenkwartier niet van de grond komt zal deze wachtlijst alleen maar langer worden. Met meer mensen en langere wachttijden. De fractie van ÉénHoorn heeft bij monde van Robert Vinkenborg vervolgvragen gesteld, die hieronder zijn te lezen.

Geacht college,
Op 11 mei stelden wij u Artikel-36-vragen over de stagnatie van nieuwbouwwoningen. Onder de kop ‘Holenkwartier stokt’ besteedde het Dagblad voor West-Friesland hier op 13 mei aandacht aan. Helaas zou er – volgens de krant - in Hoorn sprake zou zijn van stagnatie van de nieuwbouw in het Holenkwartier. Geschrokken zijn wij vooral door de volgende passage uit het artikel: 
“Woningcorporatie Intermaris ziet voorlopig af van de bouw van Blok 14, een gebouw met zestig sociale huurappartementen midden in Holenkwartier.”
Dat er in Hoorn gestopt wordt met de bouw van sociale huurwoningen is voor ons volkomen nieuw en dat baart ons grote zorgen gelet op de enorme behoefte aan betaalbare nieuwe huizen.
Naar aanleiding van dit artikel stellen wij u daarom de volgende vragen:
1. Klopt het dat Intermaris “voorlopig” afziet van de bouw van 60 sociale huurappartementen in het Holenwartier, zoals in het artikel wordt gesteld?
2. Zo ja, wat betekent dat voor de planning/oplevering? Hoeveel vertraging is er?
3. Is er risico op afstel van de bouw van 60 huurappartementen?
4. Zijn er meer nieuwbouwprojecten van sociale huurwoningen die zijn stilgelegd? Graag uitleg.
5. Wat betekent deze ontwikkeling voor de projecten op de lange termijn en voor de wachtlijsten van onze woningzoekenden?
6. Heeft Intermaris het college geïnformeerd over de stagnatie van het project Holenkwartier?
7. Zo ja, wanneer en waarom heeft u de raad daarvan niet op de hoogte gesteld. Zo nee, had dat niet gemoeten?
Wij danken u voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Namens de fractie ÉénHoorn
Robert Vinkenborg

Holenkwartier impressie 2 Holenkwartier impressie 2