Komtdatzienkunst

Column van Sjaak Grosthuizen

Kunst is mooi, maar niet voor iedereen. Ik ken een heleboel mensen die met geen stok een kunstmuseum in te krijgen zijn om daar dan ook nog genietend rond te sjouwen. Ik heb een familielid dat een recordtijd heeft neergezet tijdens een afgedwongen rondgang door een bekend museum met befaamde kunstschatten van internationaal belang.

Ooit kwamen mensen op het idee om kunst niet verborgen te houden achter af en toe te openen deuren. Parken, dorps- en stadspleinen werden opgesierd met fraai gebeeldhouwde of in brons gegoten figuren. Later kwamen daar rotondes en grote bruggen bij en om die wat meer cachet te geven werd daar beeldende kunst bijgeplaatst die de tijdgeest wat meer vertegenwoordigden. De vraag: ‘Wat stelt het eigenlijk voor?’ werd meer gesteld dan de vraag: ‘Wie is de kunstenaar achter dit werk?’

In Hoorn kun je in de buitenlucht zomaar kunst aantreffen. Op de Westerdijk onder andere. Ook kunst waarover mijn wat cultuurarmere kennissen en familieleden niet eens meer met oprechte belangstelling vragen naar de betekenis ervan. Begrijp me goed, ik heb deze mensen niet afgeschreven als kennissen of familieleden die onze verjaardag datum best mogen vergeten.  Ik weet en heb geaccepteerd dat deze mensen bestaan en zolang ze mij niet belachelijk maken omdat ik af en toe wel geraakt kan zijn door kunstuitingen, blijft dat zo. Ik ga ook niet op zoek naar lieden die ontzettend enthousiast worden wanneer ze werk van Paul Klee zien.

In Hoorn wonen ook mensen zonder museumkaart. Dat kan gewoon. Daar moet je niet op neerkijken. Cultuurbarbaren vindt je overal en er zijn er ook bij die af en toe heel aangenaam uit de hoek kunnen komen over hun nieuwe auto of andere zaken, of je enthousiast maken voor bepaalde biersoorten. Ik noem maar wat. Ik heb er alleen wat moeite mee, wanneer zij andersdenkenden een wereld met toegevoegde schoonheden willen onthouden. Toch hebben zij ook recht op een mening en mogen zij in de politiek toevlucht vinden voor hun gram over zichtbare kunst in openbare ruimte. Die mensen zijn welkom bij de VVD.

Nu ga ik ook niet beweren dat je voor kunstgruwel vanzelfsprekend bij de VVD terecht kunt. Ik heb ooit een oprechte VVD’er liefdevol over kunstvormen horen spreken. En ik dacht toen niet meteen: wat doe jij in godsnaam bij de VVD? Er is in Hoorn oor voor bezwaren over uitgestalde kunst. En om geen enkele politieke stroming uit te sluiten noem ik ook De Realistisch Partij, die ooit vraagtekens zette bij activiteiten van Stichting In den Beginne, die je aansprakelijk mag stellen voor de hardnekkig voortdurende pogingen om de Hoornse burgerij en de bezoekers van ver buiten Hoorn te verrassen met weer nieuwe kunstproducten. Vooral het feit dat de gemeente dit nog subsidieert ook. Alsof alle leed in de stad al uitgebannen is!

De VVD heeft nu artikel 36 vragen ingediend. De VVD snapt het gevoel van tegen kunst onbeschermde omwonenden of passanten. Niet alle kunst is toonbaar. Achter hun kritische vragen zit die bewonderingswaardige beschermdrift tegen entartete Kunst die bij de tegenwoordige elite totaal ontbreekt. En nu ik dit heb opgemerkt dwing ik mijzelf om te overwegen wat mij steeds weer beweegt om bij nieuwe blikvangers op de Westerdijk met een zekere nieuwsgierigheid te zoeken naar de titel die het kunstwerk heeft meegekregen van de kunstenaar. Heel af en toe heb ik me bij een kunstwerk afgevraagd of er wel een bestaansrecht voor is, maar telkens hield ik me voor, dat ik me kennelijk nog onvoldoende op de hoogte heb gesteld met nieuwe ontwikkelingen in de beeldende kunst.

Ik leer telkens weer bij en voor een deel komt dat door steeds weer een vernieuwde uitstalling door In den Beginne. Ik houd mijzelf voor dat ik niet alles even mooi vind. Dat mag. Ik heb de nieuwe schelp van ruim tweeënhalf meter hoog op de Westerdijk nog niet aanschouwd. Een hoornschelp is het. Zou die niet in Hoorn passen? Er is wat commotie over ontstaan en ik denk dat dit juist heel goed is en veel kunst juist betekenisvoller maakt. Het doet kennelijk iets met de mens en laat dat nou precies datgene zijn, wat een kunstenaar beoogt? Dus: Hoornse cultuurbarbaren en Hoornse VVD: bedankt voor het verlenen van extra betekenis aan dit beeld op de Westerdijk. Komt het zien! Komt het zien!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Komtdatzienkunst Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Komtdatzienkunst