Beperkte toegankelijkheid begraafplaatsen moet worden aangepakt

22-05-2023

HOORNGIDS HOORN | Er zijn verschillende begraafplaatsen in Hoorn: begraafplaats Berkhouterweg, Zuiderveld, Keern, Blokker, Zwaag en Drieboomlaan. Enkele van deze begraafplaatsen zijn uitstekend toegankelijk voor iedereen vanwege de aanleg van verharde paden. Op de locaties aan het Keern en de Drieboomlaan (geen gemeentelijke begraafplaats) is daar echter geen sprake van.

Vanwege het gebruik van grindpaden is het voor veel mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen veelal onmogelijk om het graf van een overleden dierbare te bezoeken. Terecht springen enkele lokale politieke partijen op de bres voor deze mensen om gedaan te krijgen dat de begraafplaatsen voor werkelijk iedereen toegankelijk zijn. Daartoe is onderstaand schrijven verzonden aan het college van B&W van Hoorn.  

Geacht college,
Goed onderhouden begraafplaatsen, die tevens goed toegankelijk zijn voor iedere bezoeker vinden wij heel belangrijk. Wij zijn de vrijwilligers van Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn daarom zeer erkentelijk voor het goede onderhoudswerk dat door hen wordt verricht. 
De toegankelijkheid is echter helaas niet voor iedere bezoeker goed. Zo lazen we in het Noordhollands Dagblad van 13 mei 2023 over een bezoeker van deze monumentale begraafplaats die geconfronteerd werd met onbereikbaarheid van de graven. Grote kiezels bedekken daar de paden, een volstrekt ongeschikte ondergrond als je minder goed ter been of afhankelijk bent van een hulpmiddel zoals wandelstok, rollator of rolstoel.
In het raadsvoorstel met betrekking tot het inclusiebeleid dat deze week heeft geleid tot besluitvorming lezen we o.a.:
“Hoorn als een inclusievere gemeente, waar inwoners zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd voelen, zich thuis voelen en meedoen. Een gemeente waarin inwoners dezelfde kansen en mogelijkheden hebben, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, godsdienst, seksuele voorkeur en ongeacht of ze een ziekte of beperking hebben…”

Kortom, iedereen mag ten volle meedoen en moet ten volle kunnen meedoen in Hoorn! Dan geldt dit dus ook voor de openbare ruimte incl. de begraafplaatsen in Hoorn (die worden beheerd door de gemeente Hoorn). Daarom willen wij dat de gemeente ervoor zorgt dat alle gemeentelijke begraafplaatsen voor eenieder goed toegankelijk zijn / goed toegankelijk worden.

Wij willen uw college de volgende vragen stellen:
Zijn er klachten van medewerkers en/of bezoekers van de begraafplaats Keern bij u bekend over de slechte toegankelijkheid voor gebruikers die minder goed ter been zijn danwel afhankelijk zijn van een rollator, wandelstok of een rolstoel?
Wilt u een (aanvullend) onderzoek instellen naar de toegankelijkheid van deze begraafplaats én van de overige begraafplaatsen die u beheert?
Onderkent u dat onvoldoende toegankelijkheid met urgentie vraagt om een adequate oplossing?
Tot welke acties gaat u over om de toegankelijkheid te optimaliseren?

Wij zien met belangstelling uit naar uw antwoorden.
Hoogachtend,
Frank  van Rooij, raadslid Hoorn Lokaal
Diana Dekker, raadslid CDA Hoorn
Kees Maas, raadslid CU Hoorn

Begraafplaats Keern Team Erfgoed Begraafplaats Keern Team Erfgoed