Hoornse raadsleden verwijderen zelf graffiti

23-05-2023

HOORNGIDS HOORN | Op zaterdag 27 mei steken Hoornse raadsleden de handen uit de mouwen om het Julianapark vrij te maken van graffitivandalisme. Op initiatief van raadsleden Jessica Visser (Hoorn Lokaal), Joyce Beuken (GroenLinks Hoorn) en Mitchel Sluis (VVD Hoorn) wordt er die dag een schoonmaakactie georganiseerd, waarbij zoveel mogelijk graffiti-tags van borden, bankjes en prullenbakken in het park verwijderd zullen worden.

De drie raadsleden stelden tijdens de laatste raadsvergadering op 16 mei vragen over het beleid met betrekking tot graffitivandalisme. Uit de beantwoording door wethouder Dick Bennis werd duidelijk dat het beleid voor de verwijdering hiervan momenteel wordt opgesteld. Om een signaal richting de stad te geven, opperde Jessica Visser een schoonmaakactie op 27 mei, waarvoor ze raadsleden en wethouders opriep om mee te helpen. Alle coalitiepartijen, evenals de PvdA en wethouder Bennis, hebben aangegeven mee te zullen helpen bij de actie.

Signaal
Jessica Visser is verheugd over het enthousiasme waarmee het idee ontvangen is. “We ergeren ons flink aan vandalisme en de tags. We willen een breed signaal richting de stad uitdragen dat we dit afkeuren. Dat voelde wel nodig, na de vrijspraak door de rechter van de vandalist achter een veelvoorkomende graffiti-tag in Hoorn. We zijn blij dat niet alleen wij er zo over denken.”
Mitchel Sluis hoopt dat het belang van een goed beleid voor handhaving met de vragen en de actie gevoeld zal worden. “Ik wil het liefst dat alle vandalisten keihard worden aangepakt. Maar in de tussentijd steken wij zelf de handen uit de mouwen.” 
Voor Joyce Beuken is het vooral van belang dat het verschil tussen graffiti als vandalisme en als kunstvorm zichtbaar is en blijft. “Van oorsprong is graffiti een manier van zelfexpressie. We vinden het belangrijk dat we de kunstenaars niet over een kam scheren met vandalisten, en pleiten daarom, net als Hoorn Lokaal, ook voor meer vrijplaatsen, zodat wie dat wil een plek heeft om prachtige graffitikunst te maken.” 

Materialen beschikbaar
De schoonmaakactie start op zaterdag om 11.00 uur ‘s ochtends in het Julianapark, er wordt verzameld bij Slijs. De gemeente heeft materialen beschikbaar gesteld die de initiatiefnemers zullen ophalen en meenemen. Jessica Visser hoopt dat indien de actie een succes is, de gemeente ook materialen beschikbaar stelt voor bewoners die in hun eigen omgeving graffitivandalisme willen verwijderen.

Julianapark 1 Julianapark 1