Leerlingen van de OSG West-Friesland kopen kunstwerken.

ingevoerd op 12-6-2006

Enige tijd geleden heeft de ouderraad van de OSG West-Friesland geld ingezameld voor de aanschaf van een of meerdere kunstwerken voor de school. De OSG in Hoorn heeft een culturele traditie waar deze bestemming goed in past.

Op vrijdag 16 juni neemt de heer Blokker afscheid als directeur van de OSG en de gedachte kwam op dit moment te gebruiken voor de presentatie van aangekochte kunstwerken. De beeldende secties stelden een groepje enthousiaste leerlingen samen: leerlingen die tijdens de afgelopen weken examen hebben gedaan.

Onder hen ook enkele zg. “sprinters”. Dit zijn leerlingen met een HAVO-diploma die met een speciaal programma, dat op de OSG ontwikkeld is, in een jaar tijd het VWO-examen halen. Samen met hun docent Kunstgeschiedenis vertrokken de leerlingen naar Amsterdam, voor een serieus galeriebezoek.

Besloten werd bladen grafiek aan te schaffen: etsen, houtsneden en litho’s hebben het voordeel dat ze minder prijzig zijn dan bijvoorbeeld schilderijen, zodat er variatie in de aankopen kon worden aangebracht.
Kunst voor leerlingen door leerlingen laten uitzoeken bleek een goede greep. Zo  kwam de groep bijvoorbeeld tot de conclusie dat bovenbouwleerlingen met een culturele bagage heel andere dingen waarderen dan bijvoorbeeld een brugklasser.  Na veel kijken, bespreken, wikken en wegen werd dan ook een gevarieerde reeks van zeven werken aangeschaft, waarin voor de verschillende leeftijdsgroepen aansprekende kunstwerken zitten.

Uit het project blijkt, behalve het belang dat de school toekent aan kunst en cultuur, ook het vertrouwen dat de school stelt in zijn leerlingen en de betekenis die aan leerlingparticipatie wordt toegekend.