Meer betaalbare woningen in Van der Lindenkwartier

Ontwikkelaar presenteert bijgesteld plan Buitenstad Hoorn 

HOORNGIDS HOORN | Tot voor kort stond het te ontwikkelen gebied rond het autobedrijf Van der Linden van Sprankhuizen (tegenwoordig door het leven gaand als Stern) bekend als het Van der Lindenkwartier. Daar zijn de ontwikkelaars klaarblijkelijk vanaf gestapt, daar het gebied nu wordt aangeduid als Buitenstad Hoorn. In het gebied heeft ontwikkelaar STED grootse woningbouwplannen, die door de ontwikkelingen in de bouwwereld ook zijn bijgesteld.

Buitenstad Hoorn wordt een nieuwe, groene stadswijk tussen de historische binnenstad en het gebied ten zuiden van Hoorn. De afgelopen jaren heeft ontwikkelaar STED Development het plan voor de wijk uitgewerkt, in nauw overleg met gemeente Hoorn en de omgeving.  Door een ontsluitingsweg aan de zuidzijde van BuitenStad en veranderingen in de woningmarkt, is het plan bijgesteld. Het plan bevat meer en betaalbaardere woningen. 

Groene stadswijk
Buitenstad Hoorn komt vlakbij het centrum van Hoorn te liggen, tussen de Berkhouterweg en het spoor. Het wordt een autoluwe, groene stadswijk. Dat betekent enerzijds veel ruimte voor natuur, voetganger, fietser en ontmoeting in de buitenlucht. Maar ook alle voorzieningen in de buurt die je in een stad verwacht, zoals horeca, sport en een supermarkt. Het ontwerp voor BuitenStad Hoorn is onder regie van de gemeente en de ontwikkelaar STED Development gemaakt door SVP Architectuur en Stedenbouw en Copijn Landschapsarchitecten.

Nieuwe ontsluitingsweg aan de zuidzijde van BuitenStad Hoorn
Een nieuwe 30 km-weg is gepland aan de zuidzijde van BuitenStad. Hiermee wordt recht gedaan aan de wens van de gemeente om verdere ontwikkelingen in het gebied Dampten te kunnen faciliteren. Bovendien is de weg nodig voor de aanleg van een nieuwe binnenstadsontsluiting. 

Meer en betaalbaardere woningen
Ook de wensen op de woningmarkt zijn veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden. Initieel werd ingezet op circa 500 woningen, in een mix van huur en koop en verschillende prijsklassen. Het bijgestelde plan gaat uit van meer woningen, met een grotere nadruk op betaalbaarheid. Buitenstad Hoorn gaat nu ruimte bieden aan bijna 600 woningen, met iets meer nadruk op betaalbare en in het lagere en middensegment.

Informatiebijeenkomst op 31 mei
Op woensdag 31 mei vindt een informatiebijeenkomst plaats, die voor iedereen toegankelijk is. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de projectontwikkelaar en stedenbouwkundige van Buitenstad Hoorn het ontwerp voor de wijk en beantwoorden zij vragen. Ook is de gemeente Hoorn aanwezig om toelichting te geven over het proces en de planning. De bijeenkomst vindt vanaf 19.30 uur plaats bij Opel Van der Linden van Sprankhuizen op de Berkhouterweg 11 in Hoorn. Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar buitenstadhoorn@de-selectie.nl (mailto:buitenstadhoorn@de-selectie.nl).

Vervolgproces
De volgende stap is dat het college van B&W en de gemeenteraad van Hoorn het plan beoordelen. Dat gebeurt naar verwachting tweede helft 2023. Als alles volgens planning verloopt, is het bestemmingsplan na de zomer van 2024 vastgesteld. De bouw kan daarna starten, waarschijnlijk begin of medio 2025.

Buitenstad Hoorn groene huiskamers Buitenstad Hoorn groene huiskamers
Buitenstad Hoorn impressie Buitenstad Hoorn impressie