Halve Maen verwelkomt eerste groepen scholieren in Enkhuizen

De enige echt varende replica

HOORNGIDS REGIO | Vrijdag 12 mei was groep 8 van Wendy Bakker, leerkracht op Basisschool Mozaïek Toereppel de eerste groep scholieren die het museumschip de Halve Maen in Enkhuizen bezocht. Die week kwam ook groep 7 van dezelfde school op bezoek. Stichting Halve Maen hoopt dat andere scholen uit Westfriesland zullen volgen.

De missie van de Stichting Halve Maen is om de maritieme bijdrage aan de beginperiode van de Nederlandse  geschiedenis te onderstrepen. Geen betere plek dan aan boord van een echt varende replica en functioneel 17de eeuws Nederlands schip, de enige ter wereld.

In tegenstelling tot andere scheepsreplica’s in Nederland, was de kroniek van de Halve Maen succesvol. Het deed mee aan de bulk goederenhandel, de zo geheten moedernegotie in de Baltic, waar Enkhuizen rijk van werd. De Halve Maen was ook een ontdekkingschip en later actief in de Inter-Aziatische handel in specerijen.

Alles boven de waterlijn is zo getrouw mogelijk gemaakt. Het schip ligt op de kim van Enkhuizen, net als de originele Halve Maen die in 1611 koers zette naar Java en Sumatra. Dit nadat het net Manhattan eiland had ontsluierd in 1609.

Belangrijke missie

De voorloper van Nederland, de Zeven Provinciën waren in oorlog met de machtigste superpower van die tijd, het Spaanse Rijk. Omsingeld en grotendeels bezet door Spaanse legers, bleek de enige weg om te overleven de koopvaardij, over water, met schepen.

Met recht krijgen steden met mooie grachtenhuizen en fraaie monumenten veel aandacht. Schilderijen en voorwerpen in landelijke musea getuigen dat kunst en kennis in het Nederland van de 17de eeuw ongeëvenaard was. Maar het instrument dat dit mogelijk maakte, het schip, samen met scheepsbouw en scheepsvaartkunde, wordt veelal overgeslagen of vergeten.

Daarom is de komst van scholieren aan boord van de Halve Maen zo welkom. Scholieren van elke leeftijd en niet alleen voor geschiedenisles. Bezoekers aan boord kunnen zien dat een kaapstander net zo werkt als een elektrische lier, en dat een stuurrad nog niet bestond. Alle aspecten van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde van de 17de eeuw werken nog steeds.

Wat zei groep 8 van het bezoek? Een representatieve selectie van reacties:

J: “Het was super interessant wat er allemaal op de boot was. Je kon naar beneden en ook nog naar boven. Dus ik zou zeggen als je geschiedenis leuk vindt ga er dan zeker heen, want er is heel veel te leren over de tijd, wat ze deden, wat voor plekjes er waren, dus wat ze daar deden. Ik vond het super interessant, dus ik zou er nog wel een keer heen willen gaan.”

R:”Mijn mening over het Halve Maen is dat het leuk was, met veel informatie en heel interactief. Je kon de kapiteinskamer in, maar het was best een smalle ingang. Het schip was kleiner dan verwacht, maar evengoed leuk.”

N: ”Mijn mening over de Halve Maen is dat het heel leerzaam is en het wordt heel goed uitgelegd. Het zijn best lage deuren en de ruimtes zijn niet echt heel groot, maar dat is niet zo erg. Het is ook leuk, omdat je er dingen mag doen. Bijvoorbeeld de bel luiden. Het is gewoon super leuk en je moet er zeker heen.”

De Halve Maen is een schip vol verhalen. Andere scholen en scholieren zijn van harte welkom. Neem contact op via website www.halvemaen.nl (http://www.halvemaen.nl), of kom gewoon langs gedurende reguliere openingstijden samen met je familie!

De Halve Maen in Enkhuizen De Halve Maen in Enkhuizen