Grote Noord saai en rommelig door te weinig groen en bovenmatig veel borden

31-05-2023

HOORNGIDS HOORN | De fractie Hoorn Lokaal heeft vragen gesteld aan het college van B&W omtrent het Grote Noord, dat naar het oordeel van deze lokale politieke partij in ernstige mate tekortschiet in de aankleding en beleving. 

Jessica Visser, gemeenteraadslid van Hoorn Lokaal: ”Het Grote Noord is één van onze belangrijkste winkelstraten, alsmede de rode loper richting het historisch stadscentrum.  Een winkelstraat waar we ons zorgen om maken vanwege de vele lege panden en zorgen om het versteende karakter van de straat oftewel het gebrek aan groene aankleding. Het gemis aan groen zorgt ervoor dat het lastig is schaduw te vinden tijdens de warme dagen. Deze belangrijke straat heeft een uitstraling die ééntonig en sfeerloos is te noemen, wat helaas niet bijdraagt aan een fijne winkelbeleving.

Daarnaast lijkt er een wildgroei te zijn ontstaan aan het plaatsen van schreeuwerige stoepborden. Hoorn Lokaal is van mening dat deze borden zeker niet bijdragen aan een gezellig en sfeervol winkelbeeld, sterker nog volgens ons zorgen ze voor een verrommeling van de openbare ruimte.  Op de foto’s is te zien dat stoepborden veel verder op de straat worden geplaatst dan de gestelde afstandsregel van 1,2 meter vanuit de gevel.”

Er zijn vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders, die hieronder te lezen zijn.

Geacht college,
Onze fractie heeft de volgende vragen aan u
1. Bent u het met onze fractie eens dat het Grote Noord één van onze belangrijkste winkelstraten is alsmede de rode loper richting het historische stadscentrum?
2. Klopt het dat het Grote Noord versteend is? Dat het ontbreken van groene aankleding in combinatie met de vele leegstand, de uitstraling van deze belangrijke winkelstraat ééntonig en sfeerloos is te benoemen?
3. Bent u zich ervan bewust dat er steeds meer stoepborden worden geplaatst op het Grote Noord? Vindt u dat deze bijdragen aan een gezellig winkelbeeld? Of bent u het met ons eens dat deze leiden tot een verrommeling van de openbare ruimte?
4. Waarom wordt de, door u gestelde, afstandsregel (1,2 meter vanuit de gevel) voor het plaatsen van stoepborden niet door u gehandhaafd? 
5. We zien dat sommige winkels meer dan 1 stoepbord plaatsen, hoeveel stoepborden mogen er per winkel worden neergezet?  Aan welke afmetingen moet een stoepbord voldoen?
6. Deelt u onze mening dat door de stoepborden tegen de gevel te plaatsen, ze altijd binnen de gestelde afstandsregels worden geplaatst, ze niemand in de weg staan en het voor iedereen duidelijk is waar ze horen te staan?
7. Bent u bereid onderzoek te doen aan wat er gedaan kan worden om van het Grote Noord een winkelstraat te maken met meer groen en met een sfeervollere en fijnere winkelbeleving?

We zien uw beantwoording graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Jessica Visser, gemeenterraadslid Hoorn Lokaal

Grote Noord stoepborden Grote Noord stoepborden
Grote Noord stoepborden 2 Grote Noord stoepborden 2